SUPERPRZEPIS

Polędwica pieczona REWELACJA

  • 3
  • Sara_R
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Polędwica pieczona REWELACJA

Danie po prostu zwali z nóg gości! A zapach sąsiadów.
Osobiście to GWARANTUJĘ! Mięsko jest bardzo soczyste, a sos boski!!!!

Składniki:

Polędwica pieczona REWELACJA

 

  • polędwica wieprzowa ok 70 dag
  • olej, smalec do smażenia
  • masło
  • czosnek ok duże 4 ząbki
  • przyprawa gyros
  • czosnek w proszku
  • kostka pieczeniowa WINIARY (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Polędwica pieczona REWELACJA
1. Polędwicę ponacinac lekko nożem (aby przyprawy się lepiej wchłonęły). Posolić, posypać czosnkiem w proszku, następnie pieprzem. Wszystko wklepać. Następnie obficie posypać przyprawą GYROS i polać olejem . Wszystie przyprawy dobrze wmasować, zawinąć folią i odstawić do lodówki na noc lub na kilka godzin. 2. Rozgrzać smalec na patelni, mięso mocno obsmażyć ze wszystkich stron na największym ogniu, tak aby było naprawde dobrze przypieczone,Po obsmażeniu mięsko zdjąć z patelni, włożyć do naczynia żaroodpornego, a do patelni dolać niewiele przygotowanej wody zrobi się pieczeniowy sosik pięknego koloru powstały sosik dolać do mięska, ewentualnie dolać jeszcze wody lub wina. Wersja do druku Wyślij przepis Dodaj do ulubionych Zgłoś do polecanych skomentuj Polędwica pieczona REWELACJA 1. Polędwicę ponacinac lekko nożem (aby przyprawy się lepiej wchłonęły). Posolić, posypać czosnkiem w proszku, następnie pieprzem. Wszystko wklepać. Następnie obficie posypać przyprawą GYROS i polać olejem . Wszystie przyprawy dobrze wmasować, zawinąć folią i odstawić do lodówki na noc lub na kilka godzin.2. Rozgrzać smalec na patelni, mięso mocno obsmażyć ze wszystkich stron na największym ogniu, tak aby było naprawde dobrze przypieczone,Po obsmażeniu mięsko zdjąć z patelni, włożyć do naczynia żaroodpornego, a do patelni dolać niewiele przygotowanej wody zrobi się pieczeniowy sosik pięknego koloru), powstały sosik dolać do mięska, ewentualnie dolać jeszcze wody lub wina.dodac pokruszoną kostkę pieczeniową (3/4 kostki), przykryć naczynie, włożyć do piekarnika rozgrzanego na 200-220 stopni. Piec ok 45-50 minut. 3. Po 45 minutach zrobić zasmażkę z masła oraz zgniecionego czosnku. Masełko rozgrzac na patelni, wrzucić czosnek, przysmażyć na lekko brązowawy kolor. Tak przygotowaną zasmażką/sosikiem polać mięso, przykryć piec 10 minut, następnie odkryć piorywkę i podpiec jeszcze ok 5 minut. Po upieczeniu wyjąć mięso, sosik z mięsa zagęścić mąką ziemniaczaną-wcześniej rozrobioną z wodą.. Mięso pokroić i plastry układać na tależu, polać sosem. Ja mięso podaję z pieczonym w foli ziemniakiem oraz smazonymi w sosie sojowym pieczarkami (przepisy są na moim profilu :) Zyczę smacznego