Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 761]

Polędwica wieprzowa w chrupiącej skorupce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso jest miękkie i soczyste, a chrupiąca skorupka nadaje daniu niepowtarzalnego charakteru. Polecam.

Polędwica wieprzowa w chrupiącej skorupce

Składniki:

Polędwica wieprzowa w chrupiącej skorupce

 

  • do 1 kg polędwicy wieprzowej (najlepiej cienkiej; mogą być dwa kawałki)
  • 3 łyżki musztardy (solidne)
  • sól, pieprz

Skorupka:

  • 2 suche bułki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki parmezanu (startego)
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • ulubione zioła (do smaku)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Polędwica wieprzowa w chrupiącej skorupce

Polędwica:

Polędwica wieprzowa w chrupiącej skorupce
Polędwica powinna być delikatnie obsmażona.

Mięso umyć osuszyć i oprószyć odrobiną soli oraz pieprzem. Następnie obsmażyć je z każdej strony na oleju i 1 łyżce masła. Całość przełożyć na talerz.

Skorupka:

Polędwica wieprzowa w chrupiącej skorupce
Panierka powinna być doprawiona do smaku.

Na patelni umieścić pozostałe masło i zarumienić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Suche bułki rozkruszyć, ale nie na miał i połączyć z cebulą, parmezanem, czosnkiem oraz papryką. Całość doprawić według smaku.

Całość:

Polędwica wieprzowa w chrupiącej skorupce
Polędwica powinna być dokładnie pokryta panierką.

Mięso posmarować grubą warstwą musztardy i bardzo dokładnie obtoczyć w panierce. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym.

Pieczenie:

Polędwica wieprzowa w chrupiącej skorupce
Mięso należy piec w rozgrzanym piekarniku.

Mięso piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Czas zależny jest od grubości mięsa. Po upieczeniu - odczekać około 10 minut, a następnie można mięso kroić.