Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Polędwiczki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 140
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Soczystsze polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie z pieczarkami. idealnie pasują do tego kluski śląskie lub kopytka.

Polędwiczki z pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Polędwiczki z pieczarkami

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • · ½ kg pieczarek
  • · 200g przecieru pomidorowego
  • · 3 łyżki sosu sojowego
  • · Mąka pszenna do panierki
  • · Olej do smażenia
  • · Pieprz
  • · Sól
  • · Papryka ostra
  • · 1 cebula

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z pieczarkami

I

Polędwiczki z pieczarkami
polędwiczki, myjemy, ososzamy, kroimy , lekko rozbijamy i doprawiamy.

Mięso kroimy w dwucentymetrowe plastry i dłonią rozbijamy, doprawiamy solą oraz pieprzem.

Do mięsa wlewamy sos sojowy i dokładnie mieszamy.

II

Polędwiczki z pieczarkami
mięso panierujemy i smażymy

Mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości.

III

Polędwiczki z pieczarkami

Na drugiej patelni prużymy obraną i drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.

IV

Polędwiczki z pieczarkami

Grzyby zalewamy jedną szklanką wody, dodajemy przecier, doprawiamy papryką ostrą.

V

Polędwiczki z pieczarkami

Sos łączymy z mięsem.

VI

Polędwiczki z pieczarkami

Danie gotowe.