SUPERPRZEPIS

Pomidorowa tarta rustykalna

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Pomidorowa tarta rustykalna Więcej zdjęć (4)

To pyszny pomysł na smaczny obiad lub kolację. Takie połączenie pomidorów, fileta, sera i ciasta kruchego smakuje pysznie. Dodatkowo tarta ma ciekawy kształt i nie potrzebujemy specjalnej formy by ją przygotować.

Składniki:

Pomidorowa tarta rustykalna

CIASTO:

  • 250 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1- 2 łyżki wody,
  • ok 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 120 gram masła,
  • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia.

NADZIENIE:

Sposób przygotowania:

Pomidorowa tarta rustykalna

ETAP 1

Pomidorowa tarta rustykalna
Przyprawiony filet smażymy do miękkości

NADZIENIE:
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z roztrzepanym jajkiem. Filet myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku i przysmażamy. Pomidory i oliwki kroimy w plasterki.

ETAP 2

Pomidorowa tarta rustykalna
Składniki ciasta zagniatamy

CIASTO:
Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

ETAP 3

Pomidorowa tarta rustykalna
Ciasto przedf rozwałkowanie schładzamy

Gotowe schładzamy około 40 minut.
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm.

ETAP 4

Pomidorowa tarta rustykalna
Na środek wykładamy masę serową , filet i pietruszkę

Środek ciasta smarujemy masą serową (starty ser wymieszany z jajkiem) pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines. Na ser wykładamy przysmażony filet, który posypujemy natką pietruszki.

ETAP 5

Pomidorowa tarta rustykalna
Przygotowany pomidor, oliwki wykładamy na wierzch

Filet przykrywamy plasterkami pomidora. Pomiędzy plasterki pomidora wykładamy pokrojone oliwki. Całość posypujemy świeżymi igiełkami rozmarynu.

ETAP 6

Pomidorowa tarta rustykalna
Brzegi ciasta zawijamy ku górze

Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na nadzienie. Brzegi delikatnie dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 minut w 180°C. Upieczoną wyciągamy i podajemy na ciepło.

Tagi:

pomidory tarta