Tit

Tit

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 820]

Pomidory pachnące ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piekarnik nastawić na 180۫ C. Blachę do piekarnika natłuścić oliwą z oliwek. Pomidory przeciąć na połówki w poprzek i ułożyć

Pomidory pachnące ziołami

Składniki:

Pomidory pachnące ziołami

 

  • 10 dojrzałych pomidorów
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • 20 dag parmezanu

Sposób przygotowania:

Pomidory pachnące ziołami
Piekarnik nastawić na 180۫ C. Blachę do piekarnika natłuścić oliwą z oliwek.

Pomidory przeciąć na połówki w poprzek i ułożyć na blasze do pieczenia. Połówki pomidorów doprawić solą i pieprzem. Zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i posiekać. Oliwę z oliwek przelać do miseczki i dodawać czosnek, tymianek, rozmaryn i natkę pietruszki. Wszystko wymieszać. Każdego pomidora polać dwoma łyżeczkami ziołowej oliwy i wstawić do piekarnika.

Zapiekać ok. 2- 3h. Pomidory powinny być chrupkie na wierzchu, lekko zaschnięte. Jeżeli pomidory za szybko się pieką i zaczynają się przypalać zmniejszyć temperaturę. Przed podaniem posypać świeżo startym parmezanem.