glogowscy.nl

glogowscy.nl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Portugalskie danie Dijasa:)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny obiad według naszego dobrego znajomego kucharza z Portugalii - Dijasa. W jego rodzinnym Porto znane jako Danie Dijasa.

Portugalskie danie Dijasa:)

Składniki:

Portugalskie danie Dijasa:)

 

  • Olej
  • ziemniaczki
  • mix warzyw (marchewka, kalafior, pietruszka, cebula itp)
  • sos pomidorowy lub pomidorowo-czosnkowy
  • mięso mielone
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Portugalskie danie Dijasa:)
Ziemniaczki /najlepiej w małych kawałkach lub okrągłe kuleczki/ gotujemy do miękkości i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kawałki mięsa mielonego wrzucamy do rozgranego WOKa, przyprawiamy i smażymy, dodajemy do mięsa mix warzywny i podsmażamy razem z mięsem. Wszystko zalewamy sosem pomidorowym lub pomidorowo czosnkowym i trzymamy na ogniu ok 10min. Na koniec dodajemy usmażone wcześniej kuleczki ziemniaków, mieszamy, przyprawiamy i nakładamy do miseczek. Najlepiej smakuje ciepłe ale nie gorące! Syte i bardzo pyszne. Smacznego :)