kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Prażona cebulka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pomysł na smażoną cebulkę przyszedł z :przymusu" nigdzie w sklepie nie mogłam jej znaleźć ,więc postanowiłam przygotować ją sama! po 2 godzinach pomysł okazał się sukcesem!

Prażona cebulka

Składniki:

Prażona cebulka

 

  • z całości wychodzi ok 0,5 litrowy słoiczek!
  • 5 średnich cebul
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • olej do smażenia ok 0,5 litra

 

 

Sposób przygotowania:

Prażona cebulka
Cebulę obieramy i kroimy w nierówną niezbyt małą kostkę, posypujemy solą , mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę.Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej do sredniej temperatury , olej nie może być za gorący aby cebulka sie prażyła a nie spaliła .Pokrojona cebulkę oprószamy mąką i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz ,smażymy na złoty kolor trwa to ok 20 min. Cebulkę wyciągamy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.Przekładamy do szczelnego słoiczka. Uzywamy jako dodatku do potraw i ziemniaków. Przechowujemy nawet kilka tygodni , choć nie sądzę , taka pysznośc przetrwa aż tyle w naszej kuchni!

Tagi:

cebula