BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1079]

Prosta zupa ogórkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa ogórkowa najlepsza ,najsmaczniejsza zupa jaką lubi mój mąż. Dodatek śmietany dodaje zupie wyrazistego smaku. Zupę dodatkowo można posypać posiekanym koperkiem.

Prosta zupa ogórkowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Prosta zupa ogórkowa

 

  • ogórki kiszone 6 szt,
  • ziemniaki 4 szt,
  • masło klarowne 2 łyżki,
  • cebula 1 szt,
  • marchewka 1 szt,
  • pietruszka korzeń 1 szt,
  • rosół lub bulion około 1,5 litra,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • sół i pieprz,
  • przyprawa w płynie,
  • śmietana 30 % 150 ml,
  • dodatkowo;
  • koperek,

Sposób przygotowania:

Prosta zupa ogórkowa
W głębszej patelni na maśle klarownym zeszklić obraną,pokrojoną w kostkę cebulę. 

Do zeszklonej cebuli dodać obraną startą na tarce marchewkę, mieszając smażyć ok. 3 -5 minut. 

Przełożyć do garnka, zalać rosołem lub bulionem i zagotować.

Gotować pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu.

Dodać obrane , pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez następne 10 - 15 minut.

Po tym czasie na samym końcu dodać starte na tarce obrane ogórki kiszone, gdyby ogórki były mało kwaśne dodać soku z kiszonych ogórków.

Gotować nastepne 15 minut. 

Odstawić z ognia.

Dodać śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami wody, następnie z kilkoma łyżkami wywaru.

Zupę rozlać na talerze i jeść gorącą. 
Prosta zupa ogórkowa
Cebule obrać , pokroić w kostkę i podsmażyć
Prosta zupa ogórkowa
Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce (grube oczka)
Prosta zupa ogórkowa
Zalać bulionem lub rosołem dodać obrane, pokrojone ziemniaki
Prosta zupa ogórkowa
Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę
Prosta zupa ogórkowa
Ogórki kiszone zetrzeć na tarce grube oczka