Jak zrobić sałatkę szwedzką?

Pokrojone w cienkie plasterki ogórki moczymy w osolonej wodzie, następnie przekładamy do słoików, dodajemy plasterki marchewki, przyprawy, zalewamy zalewą i pasteryzujemy.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić sałatkę szwedzką?
fot. Fotolia
Kiedy zimą mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw należy wspomagać się przygotowanymi jesienią przetworami w słoikach. Sałatka szwedzka to prosty i przede wszystkim pyszny sposób na zimowe przetwory z ogórków i marchewki pokrojonych w cienkie plasterki. Do ich wykonania możemy posłużyć się specjalną tarką, ale również zwykłym nożem. Jak przygotować tę sałatkę?

Jak zrobić sałatkę szwedzką?
  • Około 2 kg ogórków gruntowych pokrojonych w cienkie plastry zalewamy 8 szklankami wody z rozpuszczoną solą (pół kilograma) i zostawiamy na kilka godzin;
  • Po upływie tego czasu odsączamy ogórki i przekładamy do słoików;
  • Do słoików wkładamy również pokrojoną w cienkie plasterki, obraną marchewkę (razem potrzebujemy ok. pół kilograma marchewki) i dodajemy przyprawy: liście laurowe, gorczycę, ziele angielskie, pieprz, świeży koperek;
  • Całość zalewamy zalewą przygotowaną z zagotowanych 3 szklanek wody, 2 szklanek octu oraz 2 szklanek cukru;
  • Słoiki zamykamy, pasteryzujemy i odkładamy do góry dnem do wystudzenia. Sałatkę szwedzką warto podawać do obiadowych dań mięsnych.