Kotlety

Kotlety

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotleta schabowego czy mielonego z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami. Tradycyjnego schabowego można wzbogacić o pieczarki lub przygotować w inny sposób – namaczając w mleku. Ulubioną wersją kotletów wśród większości dzieci są kotlety z piersi kurczaka, a chrupiąca panierka, lekkie i miękkie mięso w środku sprawią, że kotlet devolay z żółtym serem zasmakuje każdemu.

Kotlet pożarski

Kotlet pożarski

Kotlet pożarski jest rodzajem panierowanej potrawy przygotowanej z piersi z kurczaka lub z połączenia mięsa drobiowego i cielęcego. Kotlety przyrządzi się z drobno posiekanego lub zmielonego drobiu. Do mięsa dodaje się namoczoną w mleku bułkę, żółtka jaj, roztopione masło, majeranek, natkę pietruszki, czosnek, żółtka jaj, sól i pieprz. Składniki należy dokładnie wyrobić, a następnie dodać białka jaj ubite na pianę. Z masy formuje się podłużne kotlety, które obtacza się w mące, jaju i bułce tartej.

Kotlety wegetariańskie

Kotlety wegetariańskie

Kotlety jarskie mogą być przygotowywane z pieczarek, groszku, ziemniaków czy ugotowanych jajek. Możliwości jest mnóstwo a każda stanowi ciekawą alternatywę dla mięsnych pulpetów. Kotlety ziemniaczane, marchewkowe lub dyniowe smakują znakomicie w towarzystwie surówek, kaszy oraz pieczonych warzyw. Warto je podawać z sosem. Jakim? Wszystko zależy od głównego składnika. Kotlety pieczarkowe świetnie smakują z sosem pomidorowym, natomiast brokułowe – z serowym. To sprytny sposób na zdrowe danie z warzyw!

Kotlety z kurczaka

Kotlety z kurczaka

Delikatną odmianą są kotlety z kurczaka, najchętniej jedzone przez dzieci. Przygotuje się je z piersi kurczaka, jajek, mąki tortowej i bułki tartej. Do smażenia można użyć oleju słonecznikowego. W ramach urozmaicenia tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka można do nich dodać różnych warzyw. Do zrobienia kotletów z kurczaka z warzywami wykorzystuje się najczęściej marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Innym pomysłem na smaczne danie mięsne jest zrobienie kotletów z kurczaka z serem żółtym, które doskonale smakują z dodatkiem listków świeżej bazylii przyprawione solą, pieprzem i słodką papryką.

Kotlety z indyka

Kotlety z indyka

Jednym z rodzajów dań drobiowych są kotlety mielone z indyka, które doskonale komponują się z dodatkiem pieczarek. Świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków i gotowanej marchewki. Kotlety z indyka w panierce można przygotować z indyczego mięsa mielonego, jaja, cebuli, bułki tartej, majonezu oraz dodatku przypraw (ostra i słodka papryka, sól i pieprz). Rozwiązaniem dla tych, co chcą uniknąć jedzenia smażonych potraw są pieczone kotlety z indyka. Wyśmienitym pomysłem na obiad będą również kotlety z indyka w sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek i pora.

Sznycel

Sznycel

Sznycel to nazwa kotleta, który przygotowywany jest z rozbijanego na cienko mięsa cielęcego, wołowego, wieprzowego, drobiowego oraz z dziczyzny. Mięso panieruje się w bułce tartej, jajku i smaży na smalcu, oleju lub maśle klarowanym. Najbardziej znanym jest, podawany z plastrem cytryny, cielęcy sznycel wiedeński. Sznycel mielony to wielkopolska nazwa dla popularnego kotleta mielonego. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem grillowanych warzyw, tłuczonych ziemniaków lub jajka sadzonego.

Eskalopki

Eskalopki

Eskalopki to pyszne danie mięsne serwowane najczęściej z różnymi sosami: pieczeniowym, pomidorowym, śmietanowym lub grzybowym. Można je podawać z dodatkiem gotowanych ziemniaków, kładzionych klusków lub białego ryżu. Klasyczne eskalopki przygotowuje się z mięsa cielęcego, chociaż nierzadko do ich zrobienia wykorzystuje się mięso drobiowe: kurczaka bądź indyka. Ponadto kotleciki można smażyć w panierce z mąki bądź wybrać wersję niepanierowaną.