Arbuz z rodziny dyniowatych nazywany jest też kawonem. Owoc w ponad 90 procentach składa się z wody. Ma orzeźwiający smak. Przygotowuje się z niego smaczne desery, koktajle, drinki, ciasta oraz sałatki na słodko i słono. Arbuz z fetą daje ciekawe połączenie dwóch odmiennych smaków. Do sałatki można dodać cebulę oraz oliwki. Odmianą kawonu jest żółty arbuz. Wygląda tak samo jak zwyczajny, z tą różnicą, że środek owocu ma żółty lub żółto-zielony kolor. Pestki arbuza są jadalne. Można je jeść razem z miąższem lub oddzielnie, np. dodając do sałatki. Nasiona arbuza można uprażyć w piekarniku na blaszce do pieczenia. Wystarczy wcześniej polać pestki odrobiną oleju i włożyć do rozgrzanego pieca. Istnieją też odmiany kawonów bez nasion w środku. Arbuz bezpestkowy jest mniejszy od zwyczajnego, ma słodszy smak i idealnie nadaje się do zrobienia owocowego tortu. Owoc obiera się ze skóry i smaruje z każdej strony grubą warstwą słodkiej śmietanowej masy. Deser można ozdobić, np. truskawkami, bananami albo brzoskwiniami.
Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa to napój świetnie gaszący pragnienie podczas upałów. Smakuje wyśmienicie i orzeźwia. Przygotowuje się go na bazie wody gazowanej, cytryny, cukru, mięty i arbuza. Wystarczy zmiksować owoce, przetrzeć je przez sito i umieścić w dzbanku. Na koniec wlać wodę i odstawić do lodówki na kilka godzin. Lemoniadę arbuzową podaje się schłodzoną z dodatkiem lodu.

Sałatka z arbuzem

Sałatka z arbuzem

Sałatka z arbuzem to bardzo dobry pomysł na przekąskę w upalne dni. Arbuz doskonale smakuje z fetą i rukolą. Ciekawym pomysłem jest umieszczenie składników na plastrach arbuza pokrojonego w płaskie trójkąty, na kształt pizzy o owocowym spodzie. Można wyłożyć na nim również oliwki i świeże zioła. 

Lody arbuzowe

Lody arbuzowe

Lody arbuzowe są orzeźwiającym deserem, niezastąpionym w upalne, letnie popołudnia. Jedną z propozycji ich przyrządzenia jest zblednowanie miąższu arbuza na gładką masę, a następnie jego połączenie z ubitą śmietaną 36% i mlekiem. Gotowe, zmrożone lody nakłada się specjalną łyżką do formowania gałek do wafli. Pyszny arbuzowy deser na patyku przygotuje się z dodatkiem miodu i soku z cytryny. Wystarczy zmiksować kawałki arbuza oczyszczone z pestek wraz z miodem i cytrynowym sokiem, rozlać do foremek i zamrozić.

Koktajl z arbuza

Koktajl z arbuza

Z arbuza można robić orzeźwiające soki, drinki oraz bezalkoholowe koktajle. Niezależnie, jaką formę napoju się wybierze, na początku miąższ owocu (bez pestek) miksuje się, np. blenderem, na rzadki płyn. Drink z arbuzem można zrobić z wódki, rumu, martini lub owocowego likieru. Smak podkreśli sok z cytryny, limonki lub pomarańczy. Sok z arbuza doskonale gasi pragnienie. Owoc sam w sobie jest już dość słodki, więc nie ma potrzeby dodatkowo go dosładzać cukrem. Jeśli jednak lubi się bardzo słodkie napoje, można dodać do soku jabłko albo miód. Orzeźwiające koktajle z arbuzem robi się na wiele sposobów. Wystarczy ulubione owoce, np. truskawki, maliny, banany czy brzoskwinie zmiksować z arbuzowym miąższem. Słodkie szejki najlepiej smakują podane na kruszonym lodzie lub schłodzone wcześniej w lodówce.

Polecane przepisy do kategorii Arbuz

Znaleźliśmy 50 przepisów w kategorii Arbuz