Banan jest owocem o wysokiej wartości odżywczej- dostarcza witamin C, A, E, K oraz witamin z grupy B. Ponadto odznacza się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego, owoc ten nie powinien być jedzony przez cukrzyków (powoduje szybkie i duże wzrosty poziomu cukru we krwi).

Banany są wykorzystywane w rozmaitych przepisach jako składnik podstawowy lub dodatek do potraw i deserów, np. ciasteczka z bananami lub bloki czekoladowe z bananami. Owoc kojarzony jest także z wyśmienitym letnim deserem bez pieczenia, czyli bananowcem. Smacznym pomysłem na pożywne śniadanie jest omlet z karmelizowanymi bananami w soku z pomarańczy lub bułeczki bananowe. Ponadto omlet można przygotować z banana. Wystarczy rozgnieść dojrzałego banana, dodać mąkę, jaja, cukier oraz mleko i dokładnie wymieszać. Gotową masę smaży się z obu stron, aż do powstania lekko zarumienionego placka. Bananowy omlet można podawać z gęstym jogurtem naturalnym.

Z dodatkiem banana przygotowuje się również zdrowe koktajle owocowo-warzywne. Klasycznym smoothie jest połączenie banana ze szpinakiem. Prostym pomysłem na koktajl jest również zmiksowanie banana ze schłodzonym mlekiem i cukrem pudrem. Oryginalnym deserem są mrożone banany w czekoladzie posypane posiekanymi orzechami lub cukrową posypką. Przysmakiem o owocowym aromacie jest również likier bananowy, który może służyć jako słodki trunek lub składnik smacznych babeczek. Dla wielu rarytasem są czerwone banany, które można wykorzystać jako dodatek do ciast, jabłkowych racuchów czy pożywnej owsianki na śniadanie. Można je także serwować z koktajlami i musami.
 

Ananas

Ananas

Ananas to egzotyczny owoc bardzo popularny również w Polsce. Jest świetnym uzupełnieniem słodkich deserów, ciast i tortów. Najlepiej komponuje się z bitą śmietaną i kolorową galaretką. Można z niego przyrządzić także zdrowy sok ananasowy. Świeże ananasy i ananasy w puszce dodaje się do potraw kuchni azjatyckiej, np. orientalnych sosów, zup i jako dodatek do mięs.

Limonka

Limonka

Limonka, nazywana również limą lub limetą kwaśną, to owoc przypominający cytrynę o kolorze jasnozielonkawym. Bogaty jest w witaminę C, wapń, potas i fosfor. Limonkę wykorzystuje się do przygotowywania soków i napojów orzeźwiających. Jest również popularnym składnikiem drinków alkoholowych. Limę dodaje się też do ciast, deserów, dań rybnych, zup, mięs czy koktajli. Nadaje potrawom lekko słodki, kwaskowaty smak.

Porzeczki

Porzeczki

Porzeczki to popularne krzewy agrestowe, które są uprawiane w ogródkach. W Polsce występuje porzeczka zwyczajna (czerwona), czarna oraz biała, które można jeść prosto z krzaka. Poza najbardziej znanymi sokiem porzeczkowym czy nalewką z czarnych porzeczek, owoców można dodać do różnych deserów (sernika, eklerków, muffinek, tarty), koktajli i smoothie. Z kolei do mięs (wołowiny, kurczaka) pasuje konfitura porzeczkowa z pomarańczą, czosnkiem i cytryną.

Papaja

Papaja

Papaja jest bardzo słodka i zdrowa. Może być zarówno owocem, jak i warzywem (zielony, niedojrzały owoc), a wszystkie części papai są jadalne. Zawiera wiele odżywczych składników, które są wykorzystywane w leczeniu raka oraz wspomagają proces trawienia. Papaję można jeść na surowo lub dodać do różnych potraw mięsnych (z kurczakiem curry, z wieprzowiną z woka i kolendrą). W letnie upały idealnie smakują koktajle z papają i mango, semmifredo truskawkowe z papają oraz lody marchewkowe z papają.

Nektarynka

Nektarynka

Nektarynka to owoc, będący odmianą brzoskwini zwyczajnej i pozbawiony charakterystycznej dla niej meszku na skórce. Sezon na nektarynki przypada w miesiącach letnich. Owoc ten najlepiej sprawdzi się jako dodatek do deserów: sorbetów, puddingów, lodów i galaretek. Można także z niego przygotować aromatyczne dżemy, powidła, konfitury i marmolady. Ze względu na to, że nektarynki są bogatym źródłem wartości odżywczych polecane są dla sportowców oraz osób przebywających na diecie.

Daktyle

Daktyle

Daktyle to owoce daktylowca palmowego. W Polsce najczęściej spotykane są w formie suszonej. Dostarczają energii, są źródłem witaminy A, C i witamin z grupy B. Mogą zastępować słodycze i być podawane jako przekąska. Często stanowią dodatek do owsianki, muesli czy jogurtów i twarogu na śniadanie. Pasują do słodkości (ciastek, naleśników, sałatek owocowych, budyniu), ale też do curry, orientalnych sałatek czy farszów do mięs. Z niektórych odmian wykonuje się mąkę lub słodki syrop, którego można użyć do słodzenia.

Jagody goji

Jagody goji

Jagody goji to tzw. superfood dostępny najczęściej w formie suszonych owoców. Można go też kupić w postaci soku. Jagody dodaje się do sałatek, jogurtu, muesli, a także zup. Często są one kupowane przez osoby, które się odchudzają. W kuchni chińskiej są gotowane przed dodaniem ich do potraw. Z jagód goji można przyrządzić domowej roboty wino lub nalewkę. Dodaje się je także do herbat i deserów.

Polecane przepisy do kategorii Banany

Znaleźliśmy 391 przepisów w kategorii Banany

Zielony koktajl

Zielony koktajl

reanja reanja
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: