Bitki wieprzowe to mięso uduszone do miękkości, dzięki czemu jest kruche i delikatne. Tradycyjnie bitki przygotowuje się ze: schabu, łopatki lub karkówki. Warto skusić się także na bitki z szynki wieprzowej – niezwykle aromatyczne i rozpływające się w ustach. Bez względu na wybrany rodzaj mięsa, przed duszeniem bitki należy obtoczyć w mące i lekko podsmażyć. Następnie przekłada się je do naczynia z bulionem, gdzie dochodzą przez około 60-70 minut. Bitki doskonale smakują w sosie własnym, ale można podawać je też z: sosem grzybowym, chrzanowym lub pomidorowym. Gotowe bitki serwuje się najczęściej z ziemniakami z wody i kluskami śląskimi, ale też z kaszą i makaronem. Dobrze smakują z: gotowaną marchewką, ogórkiem kiszonym lub świeżymi surówkami, na przykład z czerwonej i białej kapusty.

Znaleźliśmy 78 przepisów w kategorii Bitki wieprzowe

Bitki ze schabu

Bitki ze schabu

edytaha edytaha
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: