Ziemniaczane, rosyjskie a może warzywne? Bliny to jedno z podstawowych dań kuchni wschodniosłowiańskiej. Królują one w Rosji, na Białorusi i innych krajach Kresów Wschodnich. Można je przygotować na setki różnych sposobów. Tradycyjne bliny przygotowuje się z gęstego ciasta na bazie mąki gryczanej, jajek i drożdży. Usmażone placuszki serwuje się z kwaśną śmietaną, łososiem, kawiorem lub słodkimi dodatkami. Jedną z wersji są placki warzywne, tworzone na bazie kabaczka lub brokułów. Taka wersja placków jest z pewnością bardziej dietetyczna.

Sprawdź przepisy na bliny i znajdź swój ulubiony!
Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to potrawa robiona ze startych ziemniaków, smażonych na oleju lub smalcu. Do przygotowania potrawy potrzebna jest też cebula, jajka i niewielka ilość mąki. Placki ziemniaczane są najbardziej popularne w Europie Środkowej i Wschodniej. Danie należy jeść od razu po usmażeniu, ponieważ placki szybko tężeją. Najczęściej podaje się placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Popularna jest też wersja na słodko z musem jabłkowym. Placki ziemniaczane z cukinią są natomiast zdrową przystawką.

Bliny ziemniaczane

Bliny ziemniaczane

Czym są bliny ziemniaczane? To nic innego jak znane wszystkim placki z ziemniaków, które chętnie serwujemy z cukrem, śmietaną lub sosem. Można je przygotować na słodko lub słono, w zależności od naszych preferencji. Ciasto na placki ziemniaczane jest proste do zrobienia. Wystarczy ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać cebulę, mąkę i jajko a następnie całość wymieszać. Gotową masę smażymy na patelni do momentu, aż placki się ładnie przyrumienią. Bliny ziemniaczane można podawać z gulaszem, mięsem mielonym lub sosem warzywnym. W każdej wersji smakują znakomicie!

Bliny rosyjskie

Bliny rosyjskie

Pielmieni, muromskie kołacze lub kotlety pożarskie – to tylko część tradycyjnych potraw rosyjskich. Najpopularniejsze są oczywiście bliny z kawiorem. Miękkie placki robi się zazwyczaj z mąki gryczanej - samej lub wymieszanej z mąką pszenną. Do tego rozczyn z drożdży, jajka i maślanka. Ciasto powinno być gęste – wówczas uzyskamy idealne placki drożdżowe. Całość smażymy na patelni na rumiany kolor. Odsączamy z tłuszczu i serwujemy. Bliny rosyjskie znakomicie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i obiad czy spotkanie ze znajomymi. Robi się je błyskawicznie a ich smak zachwyci każdego!

Nadzienia

Nadzienia

Nadzienia mogą być przygotowane na zimno, np. z wędzonej makreli i twarogu, lub na ciepło, np. z ryżu, pieczarek i suszonych pomidorów. Składniki farszy można mielić, blendować, drobno siekać, zasmażać, blanszować i piec. Smażona cebula, bułka tarta, kasza manna, kuskus to najlepsze zagęszczacze farszy. Zbyt słony farsz można złagodzić dodatkiem puree ziemniaczanego lub namoczoną w mleku bułką. Nadziewa się, m. in.: bliny, pierogi, pyzy, warzywa, mięsa, grzyby, jajka, ciasta, bułeczki, rolady i naleśniki.

Kuchnia litewska

Kuchnia litewska

Smaki kuchni litewskiej przypadną do gustu wszystkim miłośnikom treściwych potraw, przygotowywanych z lokalnych produktów. Obecny kształt litewskich dań łączy w sobie najlepsze elementy kuchni państw ościennych. Litwini uwielbiają mięsa, wędliny, zimne przystawki oraz mączne potrawy. Kuchnia naszych północno-wschodnich sąsiadów obfituje w potrawy z wielowiekową tradycją.

Bliny gryczane

Bliny gryczane

Tradycyjne bliny przygotowuje się na bazie mąki gryczanej. Mają one wówczas specyficzny posmak, który idealnie kontrastuje ze słonymi dodatkami w postaci kawioru, sera koziego lub łososia. Placki z mąki gryczanej są proste w przygotowaniu. Zazwyczaj do ich zrobienia wykorzystuje się drożdże, choć istnieją także wersje błyskawicznie, w których korzysta się z sody oczyszczonej. Oprócz mąki, do ciasta można dodać także kaszę gryczaną, która nada ciekawej faktury blinom. Takie danie z pewnością nada się na domowe przyjęcie – placki gryczane będą stanowić idealną przekąskę, świetnie pasującą do wina!

Placki z kaszy gryczanej

Placki z kaszy gryczanej

Placki z kaszy gryczanej to idealny zamiennik dla tłustych i kalorycznych placków ziemniaczanych. Do ich przygotowania potrzeba: jajek, mąki, pieprzu, soli, cebuli i oleju do smażenia. Można je także dodać do burgerów i tym samym zaserwować wegetariańską wersję fast foodu. Placuszki te idealnie komponują się z cukinią, cebulą, czosnkiem, a także z grzybami i mięsami gulaszowymi.

 Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane faszerujemy mięsem, twarogiem lub śliwkami, w każdej postaci są pyszne i sycące.  Te wytrawne podajemy ze skwarkami i zrumienioną cebulką, na słodko polane śmietaną lub zrumienioną bułką tartą i cynamonem. Do ich przygotowania potrzebujemy przede wszystkim ziemniaków, zazwyczaj ugotowanych, czasami dodajemy również surowe, wcześniej starte na tarce. Dodatkowo potrzebujemy mąkę, jajka i soli. Można również przyrządzić pyzy ziemniaczane bez farszu i podawać z różnymi sosami- grzybowym, pieczeniowym lub pomidorowym.

Kuchnia rosyjska

Kuchnia rosyjska

Kuchnia rosyjska to mieszanka kuchni carskiej i chłopskiej. Mroźny klimat oraz liczne posty w obrządku prawosławnym spowodowały, że we współczesnej kuchni rosyjskiej dominują potrawy rybne i mączne (pirożki, pielmieni, bliny, sosicek w cieście) oraz takie, których podstawą przygotowania są warzywa, grzyby i owoce leśne. W Rosji popularne są również zupy (solanka, ucha, szczi, okroszka). Luksusowy towar eksportowy kuchni rosyjskiej stanowi kawior.

Znaleźliśmy 83 przepisów w kategorii Bliny

Bliny żmudzkie

Bliny żmudzkie

jurata jurata

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bliny

Bliny

Adam28 Adam28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

bliny z łososiem

bliny z łososiem

lenazkiw lenazkiw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 Kurpiowskie bliny

Kurpiowskie bliny

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bliny królewskie

Bliny królewskie

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bliny

Bliny

lenazkiw lenazkiw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bliny

Bliny

Krakowianka Krakowianka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bliny

Bliny

kotekbehemotek kotekbehemotek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bliny litewskie

Bliny litewskie

jurata jurata

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: