Brie to jeden z najbardziej znanych francuskich serów pleśniowych, który robi się z niepasteryzowanego krowiego mleka. Wytwarza się go w postaci krążków o średnicach od 32 do 40 centymetrów. Ser ma delikatny zapach pleśni, pieczarek i dymu. Smak jest łagodny, lekko śmietankowy. Odmiana Brie de Meaux ma bardziej płynną konsystencję niż Brie de Melun, który jest twardszy, a w smaku bardziej słony. Sery pakowane są w drewniane pudełka. Najlepiej podawać je w temperaturze pokojowej.
Sałatka z serem

Sałatka z serem

Sałatka z serem to sposób na pożywne drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Popularną jej wersją jest sałatka grecka z serem feta, który w połączeniu z oliwkami, pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą świetnie dopełnia dania z grilla. Ser pleśniowy, taki jak camembert czy brie idealnie sprawdzą się z gruszką lub ananasem w lekkiej przekąsce. Charakterystyczny, o wyraźnym smaku ser kozi ciekawie urozmaici smak kurczaka, czy innego drobiu użytego w sałatce. W szczególności jest polecany osobom z nietolerancją mleka krowiego i alergików. Drobne kuleczki tłustego sera mozzarella idealnie komponują się z sałata lodową i dodatkiem pomidorów i ziołowego dressingu.

Ser biały

Ser biały

Ser biały, zwany także twarogiem, ma szerokie zastosowanie w kuchni: można dodawać go do: wypieków, farszu na pierogi, naleśników oraz makaronu. Najpopularniejszym zastosowaniem sera białego jest podawanie go w postaci nieprzetworzonej na pieczywie. Występuje w formie chudej, półtłustej i tłustej. Polecany jest dla osób przebywających na diecie. Jako bogate źródło białka sprawdzi się także dla osób niejedzących mięsa.

Ser żółty

Ser żółty

Ser żółty jest najpopularniejszym rodzajem sera w Polsce. Dodaje się go do zup, pizzy, tostów, zapiekanek, makaronu oraz farszu naleśnikowego. Można kupić gotowy produkt w sklepie lub przyrządzić go samemu w domu. Ser żółty przygotowuje się z twarogu, mleka, masła, jajka, octu i sody oczyszczonej. Można do niego dodać także zioła, czosnek czy suszone pomidory.

Sałatka z serem pleśniowym

Sałatka z serem pleśniowym

Camembert i brie a może rokpol lub lazur? Sery pleśniowe dzielą się na twarde i miękkie a każdy rodzaj można bez problemu wykorzystać do sałatek. Najpopularniejsze są kompozycje z dodatkiem owoców, które podkreślają smak serów. Sałatka z serem pleśniowym i gruszką lub granatem to prawdziwe hity, które warto przygotować na domówkę lub spotkanie w gronie najbliższych. Te dania to również dobre pomysły na smaczną i lekką kolację – idealną, gdy dorwie nas ochota na łasuchowanie!

Pyzy z serem

Pyzy z serem

Pyzy z serem to okrągłe kluski przygotowane z ciasta ziemniaczanego, faszerowane twarogiem. Farsz przygotowujemy przekręcając przez maszynkę przygotowany ser. Następnie podsmażamy na oleju posiekaną cebulkę, dodajemy ją do masy, przyprawiamy solą i pieprzem,  mieszamy. Pyzy gotujemy w wodzie do wypłynięcia i podajemy ze smażonym boczkiem. Jeśli mamy ochotę na danie na słodko zawsze do sera możemy dodać cukier i na przykład cynamon, wtedy ugotowane kluski polewamy roztopionym masłem, bądź śmietaną. 

Ciasto francuskie z serem

Ciasto francuskie z serem

Ciasto francuskie z serem to najprostszy pomysł na deser lub przekąskę. Wystarczy wykorzystać gotowe ciasto francuskie i dowolny ser, jaki posiadamy w lodówce. Do tego celu idealnie nadają się zarówno sery białe, takie jak twarogi, mascarpone czy cream cheese, jak też żółte czy pleśniowe. To świetny patent dla tych, którzy szukają pomysłu na szybki deser lub wypieki z ciasta francuskiego.

Znaleźliśmy 32 przepisów w kategorii Brie

Omlet z serem brie

Omlet z serem brie

Beatris Beatris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dudhi z serem brie

Dudhi z serem brie

agabi22 agabi22
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Brie w panierce

Brie w panierce

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: