Bułeczki drożdżowe są popularną przekąską kuchni polskiej. Można wypiekać je na różne sposoby. Pyszne są np. te z nadzieniem, polewą lub posypką. Do najsmaczniejszych tego typu produktów należą bułeczki drożdżowe z serem. Z surowego ciasta wyrabia się lekko spłaszczone kulki, a w środek wkłada słodki twaróg. Ser warto wymieszać z cynamonem, owocami, dżemem lub bakaliami, by miał lepszy smak. Następnie całość należy upiec w piekarniku.

Bułeczki drożdżowe z kruszonką i nadzieniem, czyli popularne drożdżówki

Bułeczki drożdżowe często wypełnia się również owocami. Szczególnie dobrze smakują z malinami, jabłkami, truskawkami, śliwkami, jagodami oraz wiśniami. Całość posypuje się cukrem pudrem lub oblewa lukrem. Bułeczki drożdżowe z kruszonką świetnie komponują się z innymi słodkimi nadzieniami, na przykład dżemem, konfiturą, powidłami, miodem, czekoladą oraz masą kajmakową lub makową. W ten sposób powstają popularne drożdżówki, które można kupić w niemal każdej piekarni. Bułeczki drożdżowe z jagodami są zwane jagodziankami, natomiast bułeczki połączone bokami to buchty. Lekko spłaszczone drożdżowe kule smażone w tłuszczu noszą nazwę pączków. Zazwyczaj wypełnia się je konfiturą z dzikiej róży lub dżemem truskawkowym. Pączki gotowane na parze to inaczej pampuchy.

Znaleźliśmy 132 przepisów w kategorii Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: