Burgery z buraków są doskonałym i sycącym posiłkiem. Kanapki przypadną do gustu szczególnie weganom, wegetarianom oraz osobom na dietach odchudzających. Kotlety z buraka są dobrym zamiennikiem mięsa, a przy tym – jeśli są upieczone - nie tuczą. Burgery buraczane przygotowuje się z utartych warzyw (ugotowanych bądź surowych), przypraw, ziół, dowolnego zagęstnika, sosów, bułki oraz innych dodatków. Kotlet będzie wyjątkowo pyszny, aromatyczny i chrupiący, jeśli buraki połączy się z uprażonymi pestkami słonecznika i sezamu, odrobiną mąki lub bułki tartej, posiekaną czerwoną cebulą, kroplą oleju, natką pietruszki, solą i pieprzem. Cebulę można wcześniej podsmażyć. Wszystkie składniki należy wymieszać i uformować z nich spłaszczone kule. Następnie kotlety smaży się na patelni lub piecze w piekarniku albo na grillu. Gotowy produkt wkłada się do pszennej lub pełnoziarnistej bułki i dekoruje liściem sałaty, plastrami pomidora, ogórkiem konserwowym i cebulą. Burgera można polać ketchupem, musztardą, majonezem albo sosem z jogurtu naturalnego, oliwy i ziół.

Jak przygotować burgery buraczano-jaglane i inne

Jeśli do buraczanych kotletów doda się ugotowaną kaszę albo ryż, danie będzie jeszcze bardziej sycące. Poza tym burger nie rozpadnie się w bułce lub podczas smażenia. Obrane czerwone warzywo należy zetrzeć na tarce i zagęścić ugotowaną kaszą jaglaną, gryczaną, bulgur, ryżem bądź komosą ryżową. Następnie do masy dodaje się ulubione przyprawy i dodatki, na przykład posiekany szczypiorek, zmielone pieczarki, kukurydzę albo drobno pokrojoną paprykę. Całość formuje się w kształt placków i smaży. Kotlety powinny mieć wielkość bułki, by nie wypadły z niej. Najlepiej jest wybrać pieczywo żytnie lub grahamkę. Burgery buraczano-jaglane podaje się z frytkami bądź krążkami cebuli w panierce. Warzywnego kotleta można zjeść nie tylko w bułce, ale również samodzielnie lub z dodatkiem ziemniaków i surówki.

Kotlety z buraka są smaczne, zdrowe i niskokaloryczne

Kotlety z buraka są wyjątkowo pożywne. Zawierają błonnik, białko, witaminy A i C, a także dużą ilość potasu, fosforu i wapnia. 100 gramów buraków to nieco ponad 40 kalorii. Jedzenie warzyw wzmacnia odporność organizmu, zapobiega anemii i opóźnia proces starzenia. Buraczane burgery nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi, a smakują równie dobrze, jak mięsne kanapki. 
Krem z buraków

Krem z buraków

Choć najpopularniejszą zupą z buraków jest barszcz, warto zwrócić uwagę także na krem z tych warzyw. Zupa krem z buraków, świeżych lub pieczonych, to znakomita propozycja na obiad dla osób w każdym wieku. W sezonie letnim warto ją jednak zastąpić wersją na zimno, czyli chłodnikiem z buraków podawanym z jajkiem. To bez wątpienia dania, które zaspokoją głód nawet największego łasucha a przy okazji dostarczą sporej ilości wartości odżywczych.

Surówka z buraków

Surówka z buraków

Surówka z buraków na zimno lub ciepło to niskokaloryczne źródło błonnika, żelaza, potasu, magnezu i wapnia. Warzywa do surówki z buraków czerwonych można upiec w piekarniku, a następnie po wystygnięciu obrać i zetrzeć na tarce. Surówkę z buraków surowych (o dwukrotnie wyższym indeksie glikemicznym) warto wzbogacić cebulą oraz jabłkiem i doprawić czosnkiem, ziołami prowansalskimi, cukrem i pieprzem. Do surówki z buraków gotowanych pokrojone warzywa gotuje się na niewielkim ogniu przez 40 minut.

Burgery z soczewicy

Burgery z soczewicy

Burgery z soczewicy to doskonałe danie wegetariańskie. Roślina strączkowa świetnie zastępuje mięso i jest bogata w białko, kwas foliowy oraz potas. Burgery z czerwonej soczewicy można przygotować z ziaren w puszcze. Należy przepłukać je wodą, a następnie wymieszać z utartą marchwią, drobno posiekaną cebulą oraz ulubionymi ziołami i przyprawami. Z mieszanki formuje się kotlety i smaży na patelni.

Burgery wegetariańskie

Burgery wegetariańskie

Burgery wegetariańskie najczęściej przygotowuje się na bazie kaszy jaglanej i warzyw strączkowych. Warto sięgnąć po wegańskie kotlety z ciecierzycy lub z czerwonej fasoli. Równie pyszne są burgery z soczewicy z dodatkiem siemienia lnianego lub te przygotowane z kaszy jaglanej z marchewką i groszkiem. Najlepsza przyprawa do nich to curry. Godne polecenia są kotlety z buraków i kaszy jaglanej, do których przyrządzenia potrzebne są m.in. czerwona cebula, czosnek, sos sojowy i przyprawy.

Falafel

Falafel

Falafel to bardzo znana potrawa w krajach arabskich, obecnie przyrządzana jest na całym świecie. Smakuje ona wyśmienicie, dzięki dodatkowi rozmaitych, aromatycznych przypraw, tak często stosowanych w kuchniach arabskich. Możemy przyrządzić falafel z ciecierzycy lub z bobu, smażymy je na głębokim oleju lub pieczemy w piekarniku.