Wegańskie burgery z ciecierzycy świetnie zastąpią potrawy mięsne. Dobrze komponują się z grubymi frytkami, chipsami domowej roboty albo onion rings, czyli krążkami cebuli usmażonymi w panierce. Burgery przygotowuje się z ugotowanych ziaren ciecierzycy, a także kukurydzy, czosnku, natki pietruszki, kolendry, kminku, mielonej papryki, pieprzu, oliwy oraz soli himalajskiej. Wszystkie składniki należy przełożyć do miski, wlać wodę i zmiksować na gładką masę. Dla zagęszczenia można wsypać odrobinę mąki bądź bułki tartej. Z masy wyrabia się kotlety, które wkłada się do lodówki na kilkanaście minut. Dzięki temu wszystkie składniki nabiorą jednolitego smaku. Następnie kotlety smaży się na patelni lub piecze w piekarniku. Gotowy produkt należy włożyć do przekrojonej bułki i udekorować liściem sałaty, pomidorem, ogórkiem, cebulą oraz ulubionymi sosami. Burgery z ciecierzycy warto podać na obiad lub kolację.

Burgery z ciecierzycy są idealne na grilla

Burgery z ciecierzycy na grilla świetnie zastąpią tłustą karkówkę, kiełbasę i kaszankę. Są sycące i pożywne, gdyż zawierają błonnik, białko i potas. Burgery można przygotować ze zmielonej ciecierzycy w puszcze. Po wyrobieniu kotletów piecze się je na grillu przez kilkanaście minut, aż staną się rumiane. Burgery najlepiej smakują ze świeżymi warzywami, ketchupem, musztardą oraz majonezem. 
Burgery z buraka

Burgery z buraka

Burgery z buraka zazwyczaj przyrządza się z dodatkiem kaszy jaglanej, gryczanej lub bulgur. Warto wypróbować także przepis na kotlety z buraków i fasoli, do których dodaje się czosnek, cebulę, natkę pietruszki, nasiona słonecznika, płatki owsiane i przyprawy. Burgery z buraków i kaszy gryczanej warto wzbogacić o płatki drożdżowe lub mielony len. Na obiad można podać kotlety z jaglanką, ziarnami sezamu i słonecznika. Potrawa będzie zdecydowanie bardziej sycąca po dodaniu soczewicy.

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus, czyli pastę z ciecierzycy i tahini można urozmaicać na różne sposoby. Jednym z nich jest dodatek suszonych pomidorów. Najlepsze do tego są pomidory w oleju. Wówczas do przygotowania hummusu nie trzeba używać innej oliwy niż ta z zalewy. By wzmocnić pomidorowy smak czerwonej pasty, można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego. Idealnymi dodatkami do hummusu z suszonymi pomidorami są: oregano, bazylia, oliwki, świeża kolendra i szalotka.

Burgery z soczewicy

Burgery z soczewicy

Burgery z soczewicy to doskonałe danie wegetariańskie. Roślina strączkowa świetnie zastępuje mięso i jest bogata w białko, kwas foliowy oraz potas. Burgery z czerwonej soczewicy można przygotować z ziaren w puszcze. Należy przepłukać je wodą, a następnie wymieszać z utartą marchwią, drobno posiekaną cebulą oraz ulubionymi ziołami i przyprawami. Z mieszanki formuje się kotlety i smaży na patelni.

Burgery wegetariańskie

Burgery wegetariańskie

Burgery wegetariańskie najczęściej przygotowuje się na bazie kaszy jaglanej i warzyw strączkowych. Warto sięgnąć po wegańskie kotlety z ciecierzycy lub z czerwonej fasoli. Równie pyszne są burgery z soczewicy z dodatkiem siemienia lnianego lub te przygotowane z kaszy jaglanej z marchewką i groszkiem. Najlepsza przyprawa do nich to curry. Godne polecenia są kotlety z buraków i kaszy jaglanej, do których przyrządzenia potrzebne są m.in. czerwona cebula, czosnek, sos sojowy i przyprawy.

Falafel

Falafel

Falafel to bardzo znana potrawa w krajach arabskich, obecnie przyrządzana jest na całym świecie. Smakuje ona wyśmienicie, dzięki dodatkowi rozmaitych, aromatycznych przypraw, tak często stosowanych w kuchniach arabskich. Możemy przyrządzić falafel z ciecierzycy lub z bobu, smażymy je na głębokim oleju lub pieczemy w piekarniku.

Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy, nazywana również hummusem, to pasta przygotowywana na bazie ciecierzycy (gotowanej lub tartej) z dodatkiem przetartego przez praskę czosnku, oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz pasty tahini (inaczej pasty sezamowej). Wszystkie składniki miksuje się w blenderze na gładką i jednolitą masę. Można je doprawić solą i pieprzem. Hummus jest bardzo popularny wśród wegan i wegetarian ze względu na swoje właściwości zdrowotne i dietetyczność (bogaty jest w białko czy witaminy B i C).

Polecane przepisy do kategorii Burgery z ciecierzycy