Ceviche to przekąska popularna w Ameryce Południowej i Meksyku. Przyrządza się ją z surowej ryby morskiej, najczęściej z łososia, dorsza, śledzia, soli i okonia morskiego. Nie zaleca się robienia ceviche z tuńczyka lub makreli, ze względu na konsystencję ich mięsa. Ryby do ceviche marynuje się w soku z cytrusów, zwykle cytryny lub limonki. Na koniec do potrawy dodaje się sałatkę z pokrojonych owoców lub warzyw – na przykład awokado, papryki, cebuli, ogórka, pomidora, nektarynki i pomarańczy. 
Sałatka owocowa

Sałatka owocowa

Dobre owocowe sałatki warto przyrządzać zarówno w wersji wytrawnej, jak również na słodko. W ostatnim przypadku stają się one jednocześnie ciekawym pomysłem na deser. Genialną wersją  owocowej sałatki jest ta podana na arbuzie w formie pizzy. Wszystkie składniki układa się na pokrojonym w trójkąty owocu. Idealna do tego jest mozzarella oraz feta. Serowy smak doskonale łączy się ze słodyczą arbuza oraz cierpkim posmakiem oliwek.

Sałatka z ananasem

Sałatka z ananasem

Sałatka z ananasem i kurczakiem wyśmienicie smakuje z szynką, kukurydzą, selerem konserwowym, serem żółtym i ryżem. Do jej wykonania można użyć ananasa z puszki lub świeżego owocu pokrojonego w grubą kostkę lub pociętego na długie paski podobne do spaghetti. Dobrym pomysłem na wzmocnienie słodko-kwaśnych aromatów jest zamarynowanie mięsa przed usmażeniem w marynacie na bazie soku ananasowego i chili.

Sałatka z majonezem

Sałatka z majonezem

Majonez jest najczęstszym dodatkiem do treściwych i sycących sałatek. Przygotowanie domowego majonezu na bazie dobrej jakości oleju roślinnego, jajek, musztardy oraz soli i pieprzu to nierzadko najlepszy wybór. Chcąc ograniczyć kalorie w diecie, warto pokusić się o przyrządzenie majonezu sojowego lub z fasoli. Pozwoli to weganom cieszyć się smakiem kremowego sosu do sałatek. Sztandarowa polska sałatka jarzynowa to klasyczny przykład sałatki z majonezem, gdzie pokrojone w kostkę ziemniaki, jabłka, ogórki, jajka i marchewki tworzą smaczną całość.

Sałatka z warzywami

Sałatka z warzywami

Tradycyjna sałatka jarzynowa króluje na polskich stołach nie tylko od święta. Kawałki gotowanego ziemniaka, marchewki, jajka czy ogórek konserwowy wspaniale się uzupełniają. Lekkie, dietetyczne sałatki z kurczakiem czy pieczoną wołowiną doskonale współgrają zarówno z winegretem jak i gęstymi sosami na bazie jogurtu greckiego.

Sałatka z granatem

Sałatka z granatem

Najlepszym sposobem na obranie i wydobycie cząstek granatu z wnętrza skorupki to delikatne obranie go nożem i ręczne wyjmowanie ziarenek. Granat najlepiej komponuje się z buraczanym carpaccio oraz wszystkimi rodzajami wędlin. Cudownie smakuje również z kurczakiem, sałatą i kaszą gryczaną. Można go dodawać do sałatkowych sosów zamiast soku z cytryny.

Sałatka na słodko

Sałatka na słodko

Owocowa sałatka na słodko to doskonała okazja do podania owoców z miodem, bitą śmietaną oraz czekoladą – w formie płynnej lub wiórków. Ciekawym pomysłem jest dodanie pokrojonej w kostkę galaretki owocowej, kandyzowanych czereśni, mandarynek oraz lodów. Można z tego typu składników tworzyć sałatki warstwowe przypominające kolorowe torty.