Chrusty, inaczej faworki lub też kreple, to tradycyjne ciasteczka w kształcie złożonej kokardki. Są popularne w Polsce, na Litwie i w Niemczech. Przygotowuje się je z mąki, żółtek, tłuszczu (masło, śmietana lub margaryna), cukru oraz octu. Ciasto wałkowane jest na cienko i krojone w prostokąty z nacięciem w środku. Faworki wywija się w charakterystyczny kształt kokardki. Smaży się je na wrzącym tłuszczu (zwierzęcym lub roślinnym), aż do zarumienienia. Tradycyjne chrusty są bardzo kruche i delikatne.

Polecane przepisy do kategorii Chrusty

Znaleźliśmy 106 przepisów w kategorii Chrusty

Róże Chrustowe

Róże Chrustowe

Wokalista Wokalista
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Róże chrustowe

Róże chrustowe

lindis7 lindis7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Róże chrustowe

Róże chrustowe

jagienka jagienka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Francuski chrust

Francuski chrust

rozanka rozanka
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki, czyli chrust

Faworki, czyli chrust

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki-Chrusty

Faworki-Chrusty

pysiek pysiek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: