Są uważane za pyszny dodatek do kawy czy herbaty. Chętnie je przygotowujemy w okresie bożonarodzeniowym oraz wielkanocnym. Dzięki odpowiednim składnikom, mogą przybrać formę wytrawną lub słodką.  

Kruche są nie tylko wspaniałym smakołykiem lub przystawką. Dla wielu są powrotem do lat dzieciństwa, beztroskiej zabawy oraz wspomnieniem rodzinnych wypieków.

Mimo, iż kruche najczęściej kupujemy w sklepie, coraz więcej osób powraca do tradycji pieczenia tych wyśmienitych ciasteczek.

Ciasteczka kruche kuszą nas swoim aromatem, smakiem oraz łatwością przygotowania. Są rewelacyjną przekąską dla każdego łasucha.

Do tych pysznych ciastek z pewnością możemy zaliczyć rozmaite babeczki oraz tartaletki.

Oba przysmaki możemy podawać na słodko z dodatkiem owoców z galaretką, orzechów włoskich czy z budyniem. Propozycja kruchych ciastek na wytrawnie z łososiem, pasztetem, a nawet z sałatką brzmi równie kusząco.  

Kruche ciasteczka podobnie jak kruche ciasta, przygotowywane są z tego samego przepisu. Jedyną różnicą są wymiary oraz kształty.

Jeżeli chcecie zainspirować się kulinarnie, wystarczy, że wejdziecie do działu Kruche. W tej kategorii proponujemy Wam najlepszą, pyszną i sprawdzoną kolekcję z ciastkami i ciasteczkami kruchymi. Serdecznie zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane można przygotować w dwóch wersjach – klasycznej i czekoladowej. Są niesamowicie kruche i świetnie nadają się do herbaty. Do zrobienia ciasteczek potrzeba schłodzonego masła, cukru pudru, mąki pszennej i kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego. W wersji czekoladowej do ciasta należy dodać trochę więcej cukru pudru, a mąkę pszenną zastąpić kakao. Ciasteczka maślane piecze się w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez kwadrans.

Ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe

Dodatek wysuszonej kory cynamonowca, czyli cynamonu, do wypieków powoduje, że są one nie tylko bardzo aromatyczne, ale również dietetyczne. Ta cudowna przyprawa obniża stężenie cukru we krwi. Najszlachetniejszy jest cynamon cejloński, a najpopularniejszą odmianą – Cassia. Wystarczy dodać jedną-dwie łyżeczki cynamonu do ciasteczek, by miały wspaniały aromat, a w trakcie pieczenia dom wypełnił się cudownym zapachem. Z cynamonem doskonale komponuje się anyż, miód, imbir, wanilia, kakao i czekolada.

Polecane przepisy do kategorii Kruche ciasteczka

Znaleźliśmy 2538 przepisów w kategorii Kruche ciasteczka

Agrestowy pleśniak

Agrestowy pleśniak

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Alberty z sezamem

Alberty z sezamem

marietta marietta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Amoniaczki

Amoniaczki

alaaa alaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Amoniaczki

Amoniaczki

kasiunia11 kasiunia11

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Amoniaczki

Amoniaczki

paulka104 paulka104

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Amoniaczki

Amoniaczki

iziona iziona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Amoniaczki 11

Amoniaczki 11

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Amoniaczki 6

Amoniaczki 6

mika3008 mika3008

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Amoniaczki wg LIDZIA

Amoniaczki wg LIDZIA

LIDZIA LIDZIA

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Anielskie oczka

Anielskie oczka

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Aroniowe tartaletki

Aroniowe tartaletki

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Aspirynki

Aspirynki

misia14 misia14

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

babeczki

babeczki

Mysiunia Mysiunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babeczki

Babeczki

karolina1869 karolina1869

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: