Ciasto piaskowe w wersji podstawowej przygotowuje się z mąki pszennej i ziemniaczanej (w proporcji 1:1), oleju, masła lub margaryny, cukru, jajek oraz aromatów. Istnieją dwa sposoby przygotowania ucieranego ciasta piaskowego: na zimno i na ciepło.
 
Sposób na zimno polega na oddzieleniu białek od żółtek. Białka ubija się na sztywną pianę, do której stopniowo (cały czas delikatnie mieszając) dodaje się żółtka (po jednym) oraz na końcu cukier z pozostałymi składnikami (aromatami, owocami). W tym sposobie można odwrócić kolejność dodawania białek do żółtek, ucierając najpierw żółtka z cukrem i delikatnie dodając białkową pianę.
 
Sposób na ciepło: całe jaja wbija się do miski i ubija, dodając powoli cukier. Miskę z masą jajeczną stawia się na garnku z gorącą wodą (garnek musi mieć mniejszą średnicę niż miska). Cukier rozpuszcza się pod wpływem wysokiej temperatury. Do ostudzonej masy jajecznej dodaje się mąkę i pozostałe składniki.
 
Babki i ciasta piaskowe można ucierać ręcznie i/lub za pomocą miksera. Dokładnie wymieszana masa jajeczna ze wszystkim składnikami jest gotowa do pieczenia. Im więcej doda się mąki ziemniaczanej, tym ciasto będzie bardziej piaskowe.
 

Ciasto piaskowe Kategorie

Ciasto piaskowe z owocami

Ciasto piaskowe z owocami

Przed dodaniem owoców do piaskowego ciasta najlepiej obtoczyć je w mące ziemniaczanej. Dzięki temu nie opadną na dno i będą rozmieszczone w cieście równomiernie. Ciasto ucierane z owocami najlepiej przyrządzić ze śliwkami, jeżynami, malinami, wiśniami bądź gruszkami. Dodatek galaretki lub budyniu będzie ciekawym urozmaiceniem smakowym. Ciasto owocowe najlepiej piec w sezonie letnim, kiedy dostępne są świeże owoce.

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa to najczęściej pojawiające się ciasto na wielkanocnym stole. Dlatego, że jest mocno zakorzenionym w naszej tradycji wypiekiem, istnieje tak wiele jego odmian. Jeden z najpopularniejszych wariantów piaskowych placków to babka piaskowa na oleju. Na święta babki polewane są lukrem lub czekoladą oraz aromatyzowane migdałami, rumem lub cytrusami.

W wersji bezglutenowej babkę można przygotować z mąki ziemniaczanej i mąki bezglutenowej (dostępnej w sklepach ze zdrową żywnością) lub mąki kukurydzianej, gryczanej, jaglanej, ryżowej, itp.

Polecane przepisy do kategorii Ciasto piaskowe

Znaleźliśmy 169 przepisów w kategorii Ciasto piaskowe

Piaskowiec

Piaskowiec

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto piaskowe

Ciasto piaskowe

ankaxxx91 ankaxxx91

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

mazurek piaskowy wg smakosza

mazurek piaskowy wg smakosza

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa 2

Babka piaskowa 2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

laura100 laura100

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa IV

Babka piaskowa IV

basia216 basia216

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Beata1835 Beata1835

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Biszkopt piaskowy

Biszkopt piaskowy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka tarta piaskowa

Babka tarta piaskowa

jurata jurata

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa I

Babka piaskowa I

basia216 basia216

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: