Ciasto z czereśniami można upiec na wiele sposobów. Bardzo dobrze smakują biszkopty z czereśniami, ciasta francuskie, torty, serniki, jogurtowce, ciasta czekoladowe czy też babki. Czereśnie nadają wypiekom lekko słodkiego, a zarazem gorzkiego i kwaskowego posmaku i aromatu.

Jak przyprawiać ciasto z czereśni?

Czereśnie świetnie komponują się z przyprawami korzennymi i różanymi. Dodatkowo można je podawać w otoczce z czekolady, z cynamonem, gałką muszkatołową, kakao czy też miodem. Bardzo dobrze łączą się również z alkoholami - kirschem, likierami i rumem.

Jak przygotować czereśnie do pieczenia?

Surowe czereśnie bez przygotowania są zbyt gorzkie, by dodawać je do wypieków. Należy je namoczyć w podgrzanym alkoholu lub lekko rozgotować w rondelku, by zyskały miękkości i słodkości. Dodatkowo trzeba pamiętać o wcześniejszym ich wydrylowaniu, ponieważ pestki czereśni są bardzo twarde i mogą zniszczyć lub naruszyć uzębienie.

Właściwości czereśni

Czereśnie bogate są w potas (aż 222 mg na 100 g owoców), który wspomaga serce, stawy i nerki. Dodatkowo są źródłem witaminy z grup B niezbędnych do leczenia artretyzmu. Czereśnie dostarczają również wapnia, żelaza i jodu (mają go więcej niż niektóre ryby morskie, np. dorsz). Ten ostatni reguluje przemianę materii i produkcję hormonów tarczycy.
Tarta z czereśniami

Tarta z czereśniami

Tarta z czereśniami to doskonała propozycja na poobiedni deser lub przekąskę w ciągu dnia. Ciasto doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tartę można podawać z owocami (na przykład truskawkami, malinami, bananami czy jagodami), lodami wiśniowymi albo bitą śmietaną. Surowe kruche ciasto należy przełożyć do formy i obsypać wydrylowanymi czereśniami. Deser piecze się około 45 minut. Gotową tartę można posypać cukrem pudrem.

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami jest smaczne i szybkie w przyrządzeniu. Wypiek można posypać cukrem pudrem bądź wiórkami kokosowymi, a także polać roztopioną czekoladą, karmelem albo lukrem. Do ciasta najlepiej jest dodać świeże owoce, na przykład: jabłka, jagody, truskawki, borówki, gruszki, banany, maliny, porzeczki, agrest lub brzoskwinie. Wypiek świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciasto z owocami i galaretką dobrze jest udekorować bitą śmietaną.

Dżemy

Dżemy

Smacznymi owocowymi przetworami dostępnymi przez cały rok są dżemy. Można je kupić w każdym sklepie, ale znacznie zdrowszą wersją pozbawioną licznych substancji dodatkowych są dżemy domowej roboty. Stanowią doskonały dodatek do śniadań na słodko, np. do naleśników lub omletów. Zrobienie dżemu nie jest trudne – wystarczy wybrane owoce odpowiednio przygotować (umyć, obrać, pokroić) i ugotować z dodatkiem cukru, a niekiedy również substancji zagęszczających (np. żelatyny).

Dżem z czereśni

Dżem z czereśni

Czereśnie najlepiej smakują na surowo, ale można z nich również zrobić pyszne przetwory. Oprócz dżemu warto przygotować czereśniową frużelinę – przypominający kisiel, gęsty, błyszczący, znakomity dodatek do lodów, ciastek i deserów. Na dżemy najlepiej przeznaczać dorodne, bardzo dojrzałe i słodkie owoce. Dżem z czereśni jest bardzo delikatny w smaku i wyśmienicie smakuje z dodatkiem wanilii. Kilka kropel soku z cytryny zagęści miksturę i pozwoli zrobić dżem z czereśni bez żelfixu.

Tarta z owocami

Tarta z owocami

Tarty z owocami zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale pięknie udekorowane, cieszą również oko. Do przygotowania wypieku potrzebne jest świeże, krucze ciasto i ulubione owoce. Do tart nadają się zarówno maliny, jagody, jeżyny, truskawki, banany, gruszki, czereśnie, pomarańcze, mandarynki, jak i brzoskwinie. Krem do ciasta najlepiej przygotować z serka mascarpone. Tartę z owocami można przygotować w niecałą godzinę.

Znaleźliśmy 100 przepisów w kategorii Ciasto z czereśniami

Placek z czereśniami

Placek z czereśniami

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: