Przygotowywana jest z jajek, cukru, mąki, proszku do pieczenia, kakao, oleju, wody gazowanej i cukru waniliowego. Mąkę miesza się z proszkiem do pieczenia, jaja uciera z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodając wodę gazowaną i olej, wlewa się mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzieli się na dwie części. Do jednej dodaje się kakao, a do drugiej mąkę. Kolejno do tortownicy wylewa się na przemian łyżkę ciasta białego i ciemnego. Zebrę piecze się przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
Murzynek

Murzynek

Receptura na murzynka przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Niegdyś było to tradycyjne ciasto zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Murzynek jest ciastem wilgotnym, czekoladowym, do którego warto dodać orzechów włoskich. Sekretem pysznego murzynka jest dokładnie trzymanie się receptury oraz długotrwałe staranne ucieranie wszystkich składników, które należy dodawać stopniowo, małymi porcjami. Ciasto można wykonać z dodatkiem dżemu, powideł oraz owoców, zwłaszcza wiśni.

Tiramisu

Tiramisu

Ciasto tiramisu to wykwintna włoska kompozycja czekolady, kremu z serka mascarpone, biszkoptów, kawy i likieru amaretto. Deser ma wyborny smak i delikatną, rozpływającą się w ustach konsystencję. Klasycznie biszkopty do tiramisu nasączone są gorzką kawą, dzięki czemu pysznie kontrastują ze słodyczą śmietanowej masy. Krem tiramisu można przygotować także bez serka mascarpone, zastępując go serkiem waniliowym lub śmietanką kremówką. Latem ciasto tiramisu najlepiej podawać z owocami, np. malinami, a zimną oprószone prawdziwym kakao lub startą gorzką czekoladą. Włoskie tiramisu wyśmienicie smakuje mocno schłodzone i podane w towarzystwie kawy espresso.

Fale Dunaju

Fale Dunaju

Fale Dunaju to pyszne ciasto z owocami i kremem w kształcie fal. Idealnie pasuje do codziennej kawy i herbaty. Fale Dunaju przygotowuje się na bazie mąki pszennej. Aby ciasto było puszyste, białka ubija się na sztywną pianę, a dopiero potem dodaje się do nich kolejne składniki. Masę dzieli się na dwie części – jedną jasną, drugą z dodatkiem kakao. Na wierzch i w środek ciasta można dodać sezonowe owoce, np. truskawki, maliny czy wiśnie. Na koniec ciasto warto udekorować kremem z budyniu połączonego z kostką do pieczenia.

Metrowiec

Metrowiec

Metrowiec to delikatne, dwukolorowe ciasto. Do jego przygotowania potrzeba jajek, mąki pszennej, cukru, cukru waniliowego, oleju wody i proszku do pieczenia. Masę budyniową do metrowca robi się z żółtek, mleka, skrobi ziemniaczanej, cukru, i masła. Upieczone dwa rodzaje ciasta kroi się na kromki. Następnie łączy się je naprzemiennie masą budyniową. Całość na koniec dekoruje się polewą czekoladową z kakaa, masła, cukru pudru i mleka. Metrowiec po wierzchu można również posypać wiórkami kokosowymi.

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Tradycyjne ciasto czekoladowe to mocno kakaowy deser. Placek przygotowuje się z mąki pszennej, jajek, cukru, kakao, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, mleka, oleju i szczypty soli. Do zmiksowanych składników wlewa się wrzącą wodę i masę przedkłada się do wysmarowanej margaryną blachy do pieczenia. Ciasto powinno być rzadkie. Po upieczeniu placek można przełożyć wiśniami, konfiturą, musem czekoladowym lub kremem. Ciasto polewa się roztopioną czekoladą lub posypuje cukrem pudrem.

Ciasto ambasador

Ciasto ambasador

Ciasto ambasador to przekładaniec na biszkopcie z bakaliami i masą budyniową. Przygotowuje się go bardzo szybko. Najpierw piecze się biszkopt, potem robi masę budyniową, którą na koniec dzieli się na pół. Do pierwszej części dodaje się brzoskwinie, do drugiej bakalie z czekoladowym kremem. Masę przekłada się między herbatnikami. Wierzch ambasadora warto polać czekoladową polewą. Do jednej z mas można dodać również odrobinę alkoholu, np. nalewki.

Ciasto kakaowe

Ciasto kakaowe

Piekąc czekoladowe ciasto warto pamiętać, że dodatek wiśni równoważy jego słodki smak. Wiśnie mogą być świeże lub mrożone. Świetnie w tej roli sprawdzają się również wiśniowe konfitury i dżemy. Do babki ucieranej, oprócz kakao można dodać startą na tarce mleczną lub gorzką czekoladę, rozpuszczoną w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady lub kilka łyżek nutelli.

Polecane przepisy do kategorii Ciasto zebra

Znaleźliśmy 34 przepisów w kategorii Ciasto zebra

Ciasto zebra

Ciasto zebra

misia5 misia5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto zebra

Ciasto zebra

migotka28 migotka28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto a'la zebra

Ciasto a'la zebra

donia1219 donia1219

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto ,,Zebra''

Ciasto ,,Zebra''

Babeczka35 Babeczka35

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto zebra

Ciasto zebra

redakcja redakcja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto zebra wg Megg

Ciasto zebra wg Megg

Megg Megg

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto Zebra

Ciasto Zebra

gutka94 gutka94
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto zebra 7

Ciasto zebra 7

michal1995 michal1995

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto zebra

Ciasto zebra

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto zebra(5)

Ciasto zebra(5)

top_totty top_totty

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto zebra 4

Ciasto zebra 4

agabi22 agabi22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto zebra.

Ciasto zebra.

TheKajtex TheKajtex
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto zebra 2

Ciasto zebra 2

kszymon kszymon

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: