Comber (znany również jako krzyżówka lub część krzyżówki) to fragment mięsa zwierzęcego z części lędźwiowej grzbietu bez nerek. Krzyżówka najczęściej pochodzi z królika, owcy, jagnięcia i sarny.

Comber jagnięcy

Comber z jagnięciny nadaje się do dań duszonych, smażonych, pieczonych oraz grillowanych. Najczęściej przygotowuje się z niego duszoną pieczeń, medaliony, steki, szaszłyki, kotlety, tatara i zrazy. Comber jagnięcy ma bardzo delikatny, soczysty smak. Zawiera witaminy z grupy A, B oraz pełnowartościowe białko.

Comber z królika

Comber królika to jeden z najdelikatniejszych elementów jego tuszy. Jego zapach jest lekko słodki, zaś smak delikatny i soczysty. Comber z królika prawie nie posiada przerostu tłuszczowego, dlatego polecany jest osobom odchudzającym się oraz małym dzieciom. Można z niego przygotować pyszne kotlety, rumsztyki, steki i gulasze.

Comber barani

Comber z baraniny charakteryzuje się średnim przerostem tłuszczowym. Mięso jest soczyste i jednolite. Aby comber barani miał jak najdelikatniejszy smak, należy go moczyć ok godziny w mleku. Może być on przeznaczony na pieczeń duszoną, kotlety typu sauté, filety, zrazy, szaszłyki i wędliny. Comber barani zawiera bardzo dużo pełnowartościowego białka zwierzęcego.

Comber z sarny

Comber z sarny przed obróbką powinien być zamarynowany w winie czerwonym lub oliwie z oliwek. Do pieczenia warto owinąć go słoniną lub boczkiem, by nadać mu soczystość. Comber sarni idealnie nadaje się na pulpety, klopsy, gołąbki, pasztety, kiełbasy i wędliny. Mięso jest bardzo chude, delikatne i zwarte. Nie zawiera przerostu tłuszczowego.
Comber z jelenia

Comber z jelenia

Comber z jelenia to delikatne mięso z części lędźwiowej. Mięso jest trudne do przygotowania, jednak efekt jest wart pracy. Najlepiej smakuje nasmarowany gorącym masłem, pieprzem i czosnkiem. Wykorzystuje się go do potraw pieczonych, duszonych i smażonych. Ciekawe potrawy z jelenia to comber z jelenia z puree i chuntey'em z cebuli lub z grzybami i kaszą jaglaną. Mięso jest mocno ukrwione i ma niską zawartość cholesterolu. Dania z jelenia mają też większą zawartość minerałów niż inne gatunki mięsa.

Comber jagnięcy

Comber jagnięcy

Comber jagnięcy to mięso owcy lub barana pozyskiwane z okolicy lędźwiowo-krzyżowej zwierzęcia. Można je piec, smażyć, dusić oraz grillować. Najczęściej przygotowywane dania z mięsa to pieczone żeberka jagnięce oraz kotleciki z kością. Comber jagnięcy doprawia się rozmarynem, chili, pieprzem oraz czosnkiem. Danie dobrze smakuje podane z sosem balsamicznym lubi miętowym. Dodatkiem do mięsa mogą być ziemniaki tłuczone, pieczone albo gotowane w całości, buraki na ciepło i smażone warzywa.

Comber z królika

Comber z królika

Comber z królika to delikatne mięso z części lędźwiowej. Mięso jest trudne do przygotowania, jednak efekt jest wart pracy. Najlepiej smakuje nasmarowany gorącym masłem, olejem balsamicznym i solą. Wykorzystuje się go do potraw pieczonych, duszonych i smażonych. Dobrym pomysłem jest comber z królika pieczony w śmietanie lub comber z królika duszony z suszonymi śliwkami. Mięso z królika ma 90% przyswajalność białka oraz bardzo małą zawartość tłuszczu. Obecny w nim kwas linolenowy zmniejsza ryzyko chorób serca i miażdżycy.

Comber z sarny

Comber z sarny

Comber z sarny to delikatne mięso z części lędźwiowej zwierzęcia. Mięso jest trudne do przygotowania, jednak efekt jest wart pracy. Aby wydobyć najlepszy aromat, należy dusić comber na małym ogniu. Sarnina jest najbardziej soczysta z mięs zwierząt łownych, ma delikatny i lekko słodki smak. Potrawy z sarny świetnie łączą się z owocami, takimi jak rodzynki i śliwki. Dobrym pomysłem na dania z sarny jest comber z sarny po kapitańsku lub rycersku. Mięso z sarny ma wysoką zawartość białka i niski poziom tłuszczu.

Znaleźliśmy 23 przepisów w kategorii Comber

Comber sarni

Comber sarni

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Comber barani

Comber barani

Golden Golden
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Comber z  królika

Comber z  królika

beetle beetle

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

comber sarni

comber sarni

mięsko mięsko

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Comber sarni.

Comber sarni.

krystel krystel

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Comber z grzybami

Comber z grzybami

Malenka11 Malenka11

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: