Prawdziwym warzywno-mięsnym przysmakiem jest cukinia faszerowana mięsem mielonym. Do przygotowania tej potrawy można wykorzystać dowolny rodzaj mięsa – wieprzowinę, cielęcinę, jagnięcinę lub mięso indycze. Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego wyśmienicie smakuje posypana tartym parmezanem lub żółtym serem. Podobnie jak w przypadku papryki, można również przygotować cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem.
cukinia faszerowana warzywami

cukinia faszerowana warzywami

Cukinia faszerowana warzywami to ciekawy pomysł na pyszne, pożywne danie. Będzie ono dobrym pomysłem dla osób pozostających na diecie. Możemy przygotować ją z dodatkiem różnorodnych warzyw, pomidorów, fasoli, papryki, marchewki, pietruszki, czy selera. Uzupełnić ją możemy ryżem, kaszą i różnymi rodzajami serów. Cukinia faszerowana warzywami to pyszna wegetariańska potrawa, którą możemy cieszyć się w różnych odsłonach.

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami, pieczarkami, ryżem – wybierz swój ulubiony wariant i przygotuj go na obiad! To naprawdę proste. Wystarczy cukinię przeciąć, pozbawić pestek i wypełnić ulubionym farszem. Tak przygotowane warzywo zapiekamy w 180 st. C przez ok. 30 minut. Takie danie warto podawać z aromatycznym sosem czosnkowym, pomidorowym lub salsą.
 

Cukinia z grilla

Cukinia z grilla

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Świetnym pomysłem jest cukinia z grilla. Można ją przyrządzać na patelni grillowej lub w piekarniku. Cukinia z grilla z mozzarellą ma intensywny smak, a dodany ser nadaje ciągłości i delikatności potrawie. Dobrym pomysłem jest też grillowana cukinia z fetą i suszonymi pomidorami. Warzywo jest bogate w potas, żelazo i magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1, dzięki czemu potrawy z cukinii są ważnym elementem diety.

cukinia faszerowana mięsem

cukinia faszerowana mięsem

Cukinia faszerowana mięsem to pyszne i sycące danie. Do jej przygotowania możemy użyć różnych rodzajów mięs oraz różnorodnych dodatków, warzyw, ryżu, czy kasz. Często przyrządzana jest cukinia faszerowana kurczakiem, indykiem, kiełbasą, czy szynką. Każdy pomysł będzie dobry, ponieważ warzywo to pasuje właściwie do wszystkiego. Będzie ona świetnym rozwiązaniem na lekki i pożywny obiad.

cukinia faszerowana kaszą

cukinia faszerowana kaszą

Cukinia faszerowana kaszą będzie dobrym pomysłem jako odmiana od tradycyjnych obiadów. Można przyrządzić ją także na ciepłą kolację. Do jej przygotowania używajmy różnorodnych rodzajów kasz. Świetnie będzie smakować cukinia faszerowana kaszą, jaglaną, gryczaną, pęczakiem, czy kuskusem. Uzupełniamy je ulubionymi warzywami, serami i zapiekamy w piekarniku do zrumienienia.

Znaleźliśmy 19 przepisów w kategorii Cukinia faszerowana mięsem mielonym