Curry w Europie i na szeroko pojętym zachodzie oznacza mieszankę przypraw o charakterystycznym smaku, zapachu i wyglądzie. Jej podstawą jest kurkuma, która nadaje pomarańczowy kolor. W skład mieszanki curry wchodzi jeszcze kolendra, czosnek, imbir, chili, cynamon, pieprz, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon i kminek. Curry jest wrażliwe na wilgoć i promienie słoneczne, dlatego powinno się je przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, najlepiej w zaciemnionym miejscu.

Rodzaje curry

Curry występuje nie tylko w wersji pomarańczowej, ale także czerwonej, żółtej i zielonej. Czerwone przyrządzane jest z czerwonego chili, zielone z zielonego, a żółte głównie z kurkumy i kminku.

Do czego dodawać curry?

Curry świetnie komponuje się z wołowiną, kurczakiem i ryżem. Ponadto dobrze łączy się z krewetkami i chudymi rybami. Curry można podawać w formie sosu przygotowanego na bazie jogurtu, śmietany bądź też mleka kokosowego.

Curry jako danie

Curry w języku tamilskim oznacza dosłownie „sos”, dlatego w Indiach słowo to utożsamia się z potrawą w gęstym sosie lub gulaszem. Danie może być zarówno przygotowane z mięsa, jak i w wersji wegetariańskiej.
Jałowiec

Jałowiec

Jałowiec jest przyprawą o intensywnym korzennym, słodko-gorzkim smaku. Można go kupić w formie suszonych szyszkojagód. Są to owoce krzewu jałowca. Jałowiec wykorzystuje się do przygotowania marynat do mięs. Najczęściej łączy się go z winem, zielem angielskim, pieprzem i majerankiem. Jagody jałowca pasują do dziczyzny, wołowiny i wieprzowiny. Można z nich też zrobić nalewkę.

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

Gałki muszkatołowej używamy w kuchni na co dzień, doprawiając nią zarówno desery, jak i dania obiadowe. Jest aromatyczna, ale delikatna, dlatego pasuje do wielu potraw. Nadaje się zarówno do dań kuchni orientalnej, jak i polskiej. Szczypta gałki muszkatołowej nadaje charakterystyczny smak flakom i bigosowi. Bez niej nie powstanie piernik ani grzaniec.

Cząber

Cząber

Cząber to wyrazista, pikantna przyprawa stosowana do zup, gulaszy, potraw przyrządzanych z roślin strączkowych i farszów. Wyróżnia się jej dwa rodzaje – letnią (łagodniejszą) i zimową (ostrzejszą). W kulturze ludowej stosowana była dawniej jako silny afrodyzjak. Obecnie można ją znaleźć również jako dodatek do past do zębów, olejków eterycznych i mydeł. Cząber działa antyseptycznie i łagodzi biegunki.

Estragon

Estragon

Estragon jest byliną cenioną za swoje właściwości kulinarne oraz lecznicze. Posiada wyrazisty, lekko gorzki smak. Wykazuje działanie wzmagające apetyt i usprawniające procesy trawienne. W kuchni najczęściej wykorzystuje się suszone liście estragonu jako przyprawę do dań mięsnych, ryb, sałatek i rozmaitych sosów (tatarskiego, bearnaise, remoulade etc.). Estrgonem przyprawia się również warzywa, np. duszoną marchewkę, ziemniaki, grzyby i buraki oraz zupy - zawsze pod koniec gotowania.

Pieprz

Pieprz

Pieprz, choć jest tak popularną przyprawą, ma również mało znane odmiany (np. hoja santa). Wśród najbardziej cenionych pod względem kulinarnym są pieprz cayenne i zielony, które zyskały renomę w kuchni francuskiej. Niektóre rodzaje pieprzu (jak ziołowy) są po prostu mieszankami różnych przypraw, inne zaś (jak syczuański) to rzadko występujące ziarna mielone bez domieszek. Uprawa większości gatunków pieprzowca możliwa jest w warunkach tropikalnych, ale niektóre mogą urosnąć także w Polsce.

Hibiskus

Hibiskus

Hibiskus, nazywany inaczej malwą sułtańską, to kwiat, z którego robi się ziołowy napar. Roślina wydaje kwiatostan w odcieniach czerwieni, bieli oraz żółci. Napój z suszonych kwiatów hibiskusa to karkade. Napar można urozmaicić, dodając do herbaty np. kardamon, cynamon, wanilię lub imbir. Herbatę z hibiskusa podaje się, na ciepło lub zimno – z dużą ilością cukru. Do naparu można też dodać świeże liście mięty, sok z pomarańczy lub cytryny, a także wodę kwiatową (np. różaną). Hibiskus dostępny jest w sklepach zielarskich i herbacianych oraz aptekach.

Znaleźliśmy 101 przepisów w kategorii Curry

Fasolkowe curry

Fasolkowe curry

Ag.Zetka Ag.Zetka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: