Cytryna towarzyszy nam niemal codziennie. W sezonie zimowym dodawana jest do herbaty z miodem, aby zwiększyć naszą odporność, zaś w lecie, jej sok pijemy razem z wodą, co pozwala nam się schłodzić. Cytryna pomaga skruszyć mięso i owoce morza. Nadaje też lekkości sałatkom. Jej smak jest tak wyrazisty, że nawet kilka kropel dodanych do lukru sprawia, iż całe ciasto nabiera lekko kwaskowatego smaku. 

Cytryna uprawiana jest na terenach krajów śródziemnomorskich. Spotykamy ją w marynatach do mięs kuchni portugalskiej, spagetti kuchni włoskiej i sosach kuchni greckiej. Cytryna uwielbiana jest również w Azji, gdzie dodaje się ją niemal do wszystkich dań. 

Dzięki kwaśnym nutą smakowym, cytryna idealnie balansuje ostre i słodkie dania. Często występuje też w roli głównej np. w avgolemono (zupie cytrynowej) czy babce cytrynowej. W kuchni wykorzystuje się również skórkę cytrynową. Starta do potrawy nadaje im smaku i lekkości. Kandyzowane skórki idealnie nadadzą się do dekorowania ciast i ciasteczek. 

Przepisów z zastosowaniem cytryny jest mnóstwo. Idealnie komponuje się z mięsami, warzywami, owocami morza i kaszami. Wzbogaca sosy i nadaje smaku sałatką owocowym. Warto wypróbować przepisy na cytrynę. 

Znaleźliśmy 70 przepisów w kategorii Cytryna

Orzeźwiająca arbuzada

Orzeźwiająca arbuzada

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: