Dorsz pieczony w piekarniku to pomysł na lekki, niskokaloryczny obiad dla miłośników rybnych dań. Przed pieczeniem rybę należy oczyścić z łusek, a w przypadku filetów opłukać pod bieżącą wodą. Aby dorsz miał wyrazisty smak, naciera się go wcześniej solą, pieprzem lub czosnkiem albo polewa własnoręcznie zrobioną marynatą np. z soku z cytryny lub jogurtu. Dorsz pieczony z warzywami dobrze smakuje z np. marchewką, cebulą, porem, pomidorami lub selerem. Dorsz zapiekany na grillu będzie dobrze smakować, jeśli owinie się go wcześniej folią aluminiową, a do środka włoży odrobinę masła i świeżego tymianku.

Dorsz pieczony Kategorie

Dorsz smażony

Dorsz smażony

Dorsz smażony na patelni będzie miał chrupiącą skórkę i soczyste mięso. Przed położeniem na rozgrzany olej, rybę należy natrzeć solą, pieprzem lub np. tymiankiem albo czosnkiem. Dorsza smażonego na maśle można zrobić z panierką lub bez. Ryba dobrze smakuje z tłuczonymi ziemniakami, frytkami, surówką z kiszonej kapusty lub innymi dodatkami do obiadu. Smażony filet z dorsza będzie miał delikatny, maślany smak, który można podkreślić, dodając na patelnię odrobinę czosnku pokrojonego na kawałki lub przeciśniętego przez praskę.

Dorsz z grilla

Dorsz z grilla

Dorsz z grilla ma doskonały smak i świetnie komponuje się z ziemniakami lub ryżem. Potrawa jest narodowym daniem w Portugalii. Mięso jest chude, białe i ma delikatny smak. Ryba łatwo rozpada się przy smażeniu, więc warto skropić ją wcześniej sokiem z cytryny i zanurzyć w mące. Świetnym pomysłem jest dorsz grillowany ze świeżym rozmarynem i sosem czosnkowym. Ryba zawiera znaczne ilości białka i potasu, więc stanowi świetne uzupełnienie diety.

Hamburger rybny

Hamburger rybny

W rybnym hamburgerze można wykorzystać paluszki rybne, gotowe kotlety rybne lub przygotować samodzielnie mielone rybne kotlety. Wykorzystuje się do tego najczęściej filety z dorsza. Sposób przygotowania wygląda bardzo podobnie jak w przypadku klasycznych, mielonych kotletów. Upieczona w piekarniku ryba, to doskonały pomysł na dietetycznego fishburgera.

Kotlety rybne z dorsza

Kotlety rybne z dorsza

Kotlety rybne z dorsza smażone na patelni lub pieczone w piekarniku smakują najlepiej z sosem, surówką z kiszonej kapusty i marchewki oraz ogórkami konserwowymi. Kotlety z dorsza można przygotować w postaci burgerów rybnych (i podawać w bułce lub bez), mielonych z dorsza lub pulpecików z dorsza. Pozbawioną ości rybę wystarczy rozdrobnić widelcem lub blenderem, wymieszać z jajkiem, cebulką, koperkiem i natką pietruszki i usmażyć kotleciki bądź klopsy z dorsza na rozgrzanym oleju.

Dorsz

Dorsz

Dorsz jest morską rybą drapieżną. Jego mięso ma delikatny smak, sprężystą konsystencję, piękny biały kolor i jest bardzo chude. Dorsz upieczony w marynacie w formie pasty z ziół, np. natki pietruszki lub koperku, cytryny i czosnku, jest przepyszny. To najlepsza ryba do gotowania np. w bulionie warzywnym. Dorsz w galarecie z białego wina świetnie smakuje, gdy uprzednio zostanie uparowany, uwędzony lub usmażony z tymiankiem. Można go również smażyć w klasycznej panierce z mąki lub jajka i mąki oraz bułki tartej.

Dorsz pieczony w folii

Dorsz pieczony w folii

Dorsz pieczony w folii jest smaczny, sycący i aromatyczny. Danie sprawdzi się na eleganckie przyjęcie lub uroczysty rodzinny obiad. Rybę należy oczyścić, pokroić i ułożyć w folii aluminiowej. Każdy fragment dorsza powinien znajdować się w osobnym kawałku sreberka. Rybę skrapia się oliwą lub smaruje masłem, a następnie doprawia ziołami i przyprawami. Dorsz najlepiej smakuje z czosnkiem, pieprzem ziołowym, solą, kolendrą oraz koperkiem. Całość warto jeszcze skropić sokiem z cytryny, a następnie upiec.

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Kotlety rybne smakują wyśmienicie smażone na gorącym oleju lub zapiekane w piekarniku bez panierki i tłuszczu. Kotlety mielone z ryby robi się z łososia, karpia albo mintaja, z których usunięto skórę i ości. Do masy do kotletów rybnych z ziemniakami bądź boczkiem można dodać świeże zioła, skórkę otartą z cytryny, pieprz cytrynowy. Zapieczone kotlety rybne w sosie i pod serową pierzynką dobrze komponują się z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Ryba z warzywami

Ryba z warzywami

Zdrowy i szybki obiad? Wypróbuj dorsza, łososia lub pstrąga z warzywami. Całość można przygotować na parze, dzięki czemu danie będzie bardziej lekkostrawne. Wielbiciele wyrazistszych smaków powinni sięgnąć po patenty na aromatyczną rybę w porach lub dorsza zapiekanego z warzywami. Każdy z tych patentów nie zajmuje dłużej niż godzinę a efekt potrafi zadowolić każdego!

Paluszki rybne

Paluszki rybne

Paluszki rybne to kostki ryby (dorsza, mintaja, soli, flądry, morszczuka) gotowane lub smażone w złocistej panierce z bułki tartej. Można je zrobić samemu lub kupić mrożone ze sklepu. Paluszki rybne serwowane z plasterkami cytryny, frytkami bądź ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty są idealnym daniem podawanym na obiad. Są szczególnie lubianm przez dzieci, gdyż nie mają ości. Podawane z dipem lub ketchupem stanowią również pyszną przekąskę na przyjęciu bądź spotkaniu ze znajomymi.

Polecane przepisy do kategorii Dorsz pieczony

Znaleźliśmy 38 przepisów w kategorii Dorsz pieczony

Dorsz pieczony w winie

Dorsz pieczony w winie

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dorsz pieczony w folii

Dorsz pieczony w folii

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dorsz pieczony cytrynowy

Dorsz pieczony cytrynowy

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dorsz pieczony

Dorsz pieczony

zmudek zmudek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: