Drób jest bardzo ceniony za dużą zawartość białka i wszechstronność w przyrządzaniu go. Kacze mięso jest dość tłuste, kaloryczne i twarde, ale odpowiednio przygotowane jest bardzo smaczne i kruche.

Najważniejszym elementem w wyborze dobrego kaczego mięsa jest wiek zwierzęcia. Im ptak jest młodszy tym jego mięso jest smaczniejsze.

Kolejnym warunkiem pysznej kaczki są przyprawy i zioła, które dodają jej pysznego aromatu. Rozmaryn, majeranek czy cząber będą idealnym towarzystwem dla naszego mięsa. Kaczka jest także jednym ze świątecznych mięs, coraz częściej przyrządzanych na Święta Bożego Narodzenia.

Piersi z kaczki doskonale smakują, po kilkugodzinnym marynowaniu. Marynata z czosnkiem, imbirem, anyżem, miodem i sosem sojowym idealnie zmiękczy mięso drobiowe, tak przygotowane najlepiej smakuje upieczone na grillu.

Wywar z kaczki to wspaniała baza do zupy, można do niej wykorzystać kawałki kaczki i dodać ulubione warzywa. Najlepsza jest jednak kaczka pieczona - faszerowana jabłkami lub gruszkami to świetne połączenia smakowe - charakterystycznego mięsa ze słodką nutą owoców. Idealnym dodatkiem do tak pysznego dania będzie lampka czerwonego wina!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 247 przepisów w kategorii Kaczka

Balotyna z kaczki

Balotyna z kaczki

Kniejson Kniejson

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

curry z kurczaka

curry z kurczaka

kaja__1991 kaja__1991

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dietetyczny obiad

Dietetyczny obiad

wiola333 wiola333

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Duszone nogi kaczki

Duszone nogi kaczki

misia5 misia5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Eli confit z kaczki

Eli confit z kaczki

eli_555 eli_555
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 Filet z kaczki

Filet z kaczki

luna luna
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Galantyna z kaczki

Galantyna z kaczki

MaciekM MaciekM

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz z kaczki

Gulasz z kaczki

Bahus Bahus
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: