Dżem to jeden z najczęściej przygotowywanych przetworów z owoców i warzyw. Jego słodki smak i charakterystyczną konsystencję zna każdy z nas. Z czego można go przygotować? Prawie ze wszystkiego. Równie dobrze smakuje dżem z czereśni, rabarbaru, truskawek, moreli, gruszek jak i z cukinii, pigwy czy agrestu. Jesienią, kiedy królową przetworów jest dynia, również i ona jest przetwarzana na ten słodki smakołyk. Co więcej – dżemy nie tylko świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, lecz także jako nadzienie do naleśników, pierogów, ciastek czy nawet tortów.

Zobacz sprawdzone przepisy na domowe dżemy owocowe i warzywne!
Dżem z borówki amerykańskiej

Dżem z borówki amerykańskiej

Przetwory z borówki amerykańskiej to dobry pomysł na zachowanie smaku tych pysznych owoców na zimę. Jest wiele pomysłów na zamknięcie ich w słoikach. Jednym z nich jest dżem z borówek, do jego przygotowania potrzebujemy niewiele składników. Wystarczą nasze owoce, cukier i kilka kropli soku z cytryny. Będzie on świetnym dodatkiem do naleśników, gofrów lub po prostu świeżego chleba.

Dżem z agrestu

Dżem z agrestu

Masz w domu agrest i nie wiesz, co z nim zrobić? Świetnym pomysłem będzie domowy dżem. Ma on lekko kwaskowaty smak, przez co doskonale nadaje się do różnego rodzaju słodkich wypieków oraz wytrawnych dań. Agrest i czarna porzeczka lub truskawki to bardzo dobre połączenie. Słodko-kwaśne nuty można wzbogacić dodatkiem wanilii lub cynamonu. Przygotowując dżem, warto pamiętać, by cukier dodać na końcu. Dzięki temu unikniesz obowiązku nieustannego mieszania mikstury, a ryzyko przypalenia ograniczysz do minimum.

Dżem śliwkowy

Dżem śliwkowy

Dżem śliwkowy można przygotować z węgierek lub renklod. Jeżeli skórki nie rozpuściły się w trakcie gotowania, warto przetrzeć gotowy już dżem przez sito. Doskonałym dodatkiem do śliwkowego dżemu jest czekolada, kakao i cynamon. Śliwki zawierają dużo pektyn, dlatego przygotowane z nich konfitury nie wymagają pasteryzacji. Dżem śliwkowy bez cukru można posłodzić miodem, ksylitolem lub stewią bądź nie słodzić wcale, szczególnie gdy używamy bardzo słodkich renklod.

Dżem z gruszek

Dżem z gruszek

„Alfa”, „Faworytka” (czyli „Klapsa”), „Carola” i „Lipcówka” to najlepsze odmiany gruszek do przetworów na zimę. Są słodkie, a ich miąższ jest kremowy, delikatny i szybko się rozpada pod wpływem wysokiej temperatury. Dżem z gruszek i pomarańczy warto wzbogacić imbirem lub cynamonem. Nabiera wówczas lekko orientalnego charakteru. Taki dżem to doskonały składnik szarlotki z gruszkami. Przetwory z gruszek i jabłek sprawdzą się w tym cieście równie dobrze. Gruszkowy dżem to znakomite smarowidło do pieczywa i wafli.

Dżem z brzoskwiń

Dżem z brzoskwiń

Brzoskwinie to jedne z owoców typowych dla późnego lata. Ich słodycz i wyjątkowa soczystość jest uwielbiana przez wielu. Dlatego warto ich smak zamknąć w słoikach, robiąc dżem brzoskwiniowy. Robi się go bardzo szybko, głównie ze względu na to, iż brzoskwinie są miękkimi owocami. Warto tylko pamiętać o zmniejszeniu ilości cukru, aby przetwory nie wyszły za słodkie. Taki dżem można później wykorzystać jako dodatek do lodów, gofrów i ciast drożdżowych.

Dżem z cukinii

Dżem z cukinii

Cukinia ma bardzo neutralny smak, dlatego znakomicie smakuje zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej odsłonie. Przygotowując cukiniowy dżem oprócz skórki, z warzywa trzeba usunąć również pestki. Miąższ najlepiej zetrzeć na tarce, wtedy cały proces znacznie się skróci. Dżem z cukinii i jabłek to doskonały dodatek do słodkiej tarty lub naleśników z czekoladą. Połączenie cukinii i agrestu to bardzo ciekawy pomysł. Cukinia dobrze komponuje się również z imbirem i mieszanką korzennych przypraw.

Dżem z winogron

Dżem z winogron

Do przetworów z winogron można użyć zarówno ciemnych, jak i jasnych owoców. Pestki oraz twarde skórki z gotowego już dżemu można szybko usunąć, przecierając miksturę przez sito. Dżem z jasnych winogron pięknie się prezentuje, a ze względu na bardzo delikatny smak, jest wyśmienitym dodatkiem do pleśniowych serów. Winogronowy dżem można wzbogacać imbirem, cynamonem i wanilią. Winogrona, szczególnie ciemnie, wspaniale komponują się w dżemie z jabłkami, wiśniami, agrestem i bananami. 

Dżem z żurawiny

Dżem z żurawiny

Dżem z żurawiny powinien znaleźć się w spiżarni każdej szanującej się gospodyni domowej. Ma on różnorodne zastosowanie w kuchni. Świeży chleb posmarowany masłem i taką konfiturą to świetne śniadanie.  Żurawina podana do obiadu podkreśli smak mięsa, na przykład pieczonej kaczki. Jej lekko kwaskowaty smak urozmaici nasze menu. Łyżeczka tego dżemu, dodana do ciepłej herbaty nada jej wyjątkowego smaku. 

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki

Czarna porzeczka zawiera w sobie dużo pektyn – naturalnych konserwantów, dlatego przygotowanych z niej dżemów nie trzeba pasteryzować. Dżem z czarnej porzeczki na surowo, w formie galaretki to jedna z ciekawszych form użycia tego intensywnego w smaku owocu, jak również sposób na zachowanie wszystkich jego składników odżywczych. Porzeczki wystarczy zmiksować, przełożyć do słoików i zasypać cukrem. Mikstura sama stężeje. Zamiast cukru do dżemu porzeczkowego można dodać ksylitol lub stewię.

Dżem z dyni

Dżem z dyni

Dynia to królowa jesieni. Dodajemy ją do zup, ciast i sałatek. Okazuje się, że możemy z niej zrobić również przetwory. Każdy fan tego warzywa powinien spróbować dżemu z dyni i jabłek, pomarańczy lub w połączeniu z galaretką. To smak, któremu trudno się oprzeć! Taki dżem przygotowuje się bardzo łatwo a można go później wszechstronnie wykorzystać. Do czego? Przykładowo do naleśników, drożdżówek czy nawet zwykłych ciastek z okienkiem.

Dżem malinowy

Dżem malinowy

Maliny to owoce, które najczęściej przetwarzamy na syropy i soki do herbaty. Niewiele osób wie, że można z nich zrobić także pyszne dżemy. Lekko kwaskowate, delikatnie słodkie, idealnie łączą się z goframi, naleśnikami i ciastkami. Dżem z malin to także doskonały dodatek do herbaty, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. W końcu te owoce mają silne działanie przeciwgorączkowe i podnoszące odporność. Dlatego skuś się i zrób lub wykorzystaj domowy dżem malinowy!

Dżem z jabłek

Dżem z jabłek

Dżem jabłkowy to doskonały dodatek do szeregu dań. Warto go wykorzystać jako nadzienie do ciast biszkoptowych, tortów czy ciast kruchych. Z powodzeniem może zastąpić w szarlotce prażone jabłka. Dżem jabłkowy przygotowuje się bardzo prosto – wystarczy pokrojone jabłka poddusić z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Gdy całość nabierze odpowiedniej konsystencji – dżem można przełożyć do słoików. A potem pozostaje już tylko jego spożywanie!

Dżem z aronii

Dżem z aronii

Aronia to świetne źródło witaminy C oraz wielu innych cennych składników odżywczych. Dlatego warto zachować ją w formie dżemu, dodawanego do szeregu potraw. Jej charakterystyczny, cierpki smak sprawia, że nie każdy lubi ją jeść. Dlatego robiąc przetwory, dobrze jest ten owoc łączyć z innymi. W ten sposób można zrobić pyszny, słodko-kwaśny, dżem z aronii i jabłek. Taki przysmak można wykorzystać do chałki, bułki drożdżowej lub rogalików.

Polecane przepisy do kategorii Dżemy

Znaleźliśmy 725 przepisów w kategorii Dżemy

Dżem z agrestu

Dżem z agrestu

kajol695 kajol695

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dżem renklodowy

Dżem renklodowy

kinia76k kinia76k

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dżem z malin

Dżem z malin

kajol695 kajol695

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dżem agrestowy

Dżem agrestowy

alison alison

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dżem z jeżyn

Dżem z jeżyn

Zoltar Zoltar
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placek z dżemem

Placek z dżemem

alison alison

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos z dżemem

Sos z dżemem

alison alison

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dżem figowy

Dżem figowy

Jenny Morris Jenny Morris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: