Dzik, czyli mięso zaliczane do dziczyzny, w smaku jest bardzo podobne do wieprzowiny, jednak różni je nieco ostrzejszy, leśny aromat. Z dzika można przyrządzić bardzo wiele przysmaków, np. grochówkę myśliwską, gulasz, zrazy z dzika, żeberka z dzika, zupę z dzika, kiełbasę, szynkę, a nawet steki i pyzy nadziewane mięsem z dzika. Przed pieczeniem i smażeniem mięso z dzika warto wcześniej zamarynować. Idealna jest do tego mieszanka owoców jałowca, oliwy, czosnku, suszonych śliwek i octu winnego.
Szynka z dzika

Szynka z dzika

Szynka z dzika to delikatne mięso, które można upiec w rękawie lub brytfannie. Jego najlepszą częścią jest oczywiście polędwica, którą przyrządza się na wiele różnych sposobów. Takie mięso warto przygotować na specjalne okazje – goście będą zachwyceni polędwiczką z dzika w sosie grzybowym lub winnym. Całość robi się bardzo prosto. Wystarczy mięso odpowiednio zamarynować a następnie przełożyć do rękawa lub naczynia żaroodpornego i zapiec. Całość trwa dokładnie tyle samo co pieczenie wieprzowiny.

Gulasz z dzika

Gulasz z dzika

Gulasz z dziczyzny, zwany też myśliwskim, to wykwintne danie, idealne na specjalne okazje. Najczęściej przygotowuje się go z mięsa dzika z dodatkiem grzybów lub czerwonego wina. Jest bardzo aromatyczny, esencjonalny i najlepiej smakuje z grubą kromką świeżego pieczywa. Można do niego również zaserwować kaszę i surówkę. Wówczas zyskujemy pełne, bardzo intensywne w smaku danie. Warto do niego podać czerwone wytrawne wino, które dodatkowo wzbogaci doznania smakowe.

Pieczeń z dzika

Pieczeń z dzika

Masz dość pieczenia schabu lub kurczaka? W takim wypadku sięgnij po pieczeń z dzika! To niesłychanie aromatyczne danie, które warto przygotować na specjalne okazje. Można przyrządzić je w formie małej porcji lub sięgnąć po całą tuszkę. Pieczeń z dzika najlepiej smakuje zrobiona na czerwonym winie lub z dodatkiem grzybów. Takie danie dobrze jest serwować z kaszą gryczaną, jaglaną lub jęczmienną. Całości dopełni surówka z czerwonych buraczków, ogórków kiszonych lub selera.

Comber z jelenia

Comber z jelenia

Comber z jelenia to delikatne mięso z części lędźwiowej. Mięso jest trudne do przygotowania, jednak efekt jest wart pracy. Najlepiej smakuje nasmarowany gorącym masłem, pieprzem i czosnkiem. Wykorzystuje się go do potraw pieczonych, duszonych i smażonych. Ciekawe potrawy z jelenia to comber z jelenia z puree i chuntey'em z cebuli lub z grzybami i kaszą jaglaną. Mięso jest mocno ukrwione i ma niską zawartość cholesterolu. Dania z jelenia mają też większą zawartość minerałów niż inne gatunki mięsa.

Stek z grilla

Stek z grilla

Stek z grilla najlepiej smakuje przyrządzony z polędwicy wołowej. Może być wysmażony w sześciu różnych stopniach – blue (praktycznie surowy w środku), rare (krwisty), medium rare (średnio krwisty), medium (średnio wysmażony), medium well (dobrze wysmażony) i well done (dobrze wysmażony). Grill na steki musi być dobrze rozgrzany, dzięki temu białko na powierzchni mięsa dobrze się zetnie, a znajdujące się w nim soki nie wypłyną. Dodatkowo, aby polędwica się nie skurczyła podczas grillowania, można ją lekko ponacinać na brzegach.

Comber z królika

Comber z królika

Comber z królika to delikatne mięso z części lędźwiowej. Mięso jest trudne do przygotowania, jednak efekt jest wart pracy. Najlepiej smakuje nasmarowany gorącym masłem, olejem balsamicznym i solą. Wykorzystuje się go do potraw pieczonych, duszonych i smażonych. Dobrym pomysłem jest comber z królika pieczony w śmietanie lub comber z królika duszony z suszonymi śliwkami. Mięso z królika ma 90% przyswajalność białka oraz bardzo małą zawartość tłuszczu. Obecny w nim kwas linolenowy zmniejsza ryzyko chorób serca i miażdżycy.

Żeberka z dzika

Żeberka z dzika

Jeśli brakuje Ci pomysłu na nietypowe danie na imprezę, sięgnij po pieczone lub duszone żeberka z dzika. To propozycja szczególnie dla osób, które nie boją się odkrywać nowych smaków. Najważniejsze to odpowiednie zamarynowanie żeberek. Można to zrobić w majeranku lub innych aromatycznych przyprawach. Później pozostaje je już tylko zapiec, poddusić we własnym sosie lub upiec na grillu. Uwierz – goście będą wniebowzięci! Szczególnie, gdy takie żeberka podasz z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.

Comber

Comber

Comber to fragment półtuszy z części lędźwiowej grzbietu. Najczęściej pochodzi ze zwierząt takich jak królik, owca (dodatkowo jagnięcina) i sarna. Nadaje się idealnie do dań duszonych, smażonych, pieczonych i grillowanych. Comber jest delikatny i soczysty w smaku. Zawiera pełnowartościowe białko zwierzęce oraz witaminy grup A i B. Najlepiej smakuje marynowany w czerwonym winie, mleku i oliwie z oliwek.

Sarna

Sarna

Sarna ma bardzo soczyste, miękkie i zdrowe mięso. Sarnina należy do dziczyzny i przed jedzeniem musi być dokładnie przebadana. Mięso można przygotować w marynacie z czerwonego wina, a następnie zapiec lub udusić. Z łopatki warto zrobić pyszny gulasz, do którego dodaje się boczek, cebulę, marchewkę, seler oraz suszone pomidory. Smak nadadzą również przyprawy: jałowiec, tymianek, cynamon, rozmaryn oraz żurawina. Z sarniny przygotowuje się także pasztet.

Dziczyzna

Dziczyzna

Dziczyzna doskonale się sprawdzi na eleganckie przyjęcia lub uroczyste rodzinne obiady. Mięso pozyskuje się z upolowanych zwierząt, na przykład dzika, kaczki, jelenia, zająca, bażanta, perliczki lub sarny. Produkt powinien być przebadany przez weterynarza, by wykluczyć obecność wirusów i bakterii. Dziczyznę w marynacie można usmażyć, upiec albo ugotować na parze. Dobrze komponuje się z puree ziemniaczanym, kluskami śląskimi bądź kaszą gryczaną oraz surówkami.

Gulasz z jelenia

Gulasz z jelenia

Mięso jelenia jest bardzo kruche, szybko się je przyrządza i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Na gulasz znakomita będzie szynka lub udziec. Dziczyzna jest bardzo aromatyczna, dlatego nie potrzeba wielu przypraw, by danie było znakomite. Najczęściej używa się owoców jałowca, cząbru, liścia laurowego i ziela angielskiego. Mięso najpierw trzeba zamarynować w soli, przyprawach i obsmażyć, na klarowanym maśle lub oleju. Gulasz z jelenia wybornie smakuje z dodatkiem ciemnego piwa, octu balsamicznego, czerwonego wina lub grzybów.

Znaleźliśmy 22 przepisów w kategorii Dzik

Smażona wątróbka z dzika

Smażona wątróbka z dzika

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sztufada z dzika

Sztufada z dzika

Kniejson Kniejson
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz z dzika Eli

Gulasz z dzika Eli

eli_555 eli_555
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: