Eskalopki są kotlecikami o niewielkich rozmiarach, które przygotowuje się ze starannie rozbitego mięsa. Najczęściej do ich przyrządzenia wykorzystuje się cielęcinę lub mięso drobiowe (piersi z kurczaka). Tradycyjną wersję kotlecików smaży się bez uprzedniego panierowania. Jednak nierzadko eskalopki przyrządzane są w panierce z mąki. Aby danie było smaczne i niemal rozpływające się w ustach, mięso należy rozbić jak najcieniej. Klasycznym daniem kuchni włoskiej są eskalopki z cielęciny zawinięte w szynce parmeńskiej.

Jak zrobić eskalopki cielęce?
W bardzo krótkim czasie, bo już w 20 minut można przygotować pyszne danie dla całej rodziny, czyli eskalopki cielęce zapiekane z serem camembert serwowane z pieczeniowym sosem. Doskonale smakują w towarzystwie ugotowanego białego ryżu i sałatki z sosem winegret. Mięso należy rozbić, następnie oprószyć lekko solą, pieprzem i mąką. Kotleciki podsmaża się z obu stron i przekłada do naczynia żaroodpornego. Na każdym kawałku mięsa układa się plaster sera camembert. Potrawę zapieka się w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku, aż do momentu rozpuszczenia sera.

Eskalopki z mięsa drobiowego
Pyszne eskalopki przygotuje się również na bazie mięsa drobiowego: z piersi z kurczaka bądź z indyka. Pierś z kurczaka należy dokładnie oczyścić, a następnie pokroić na cienkie płaty. W trakcie smażenia, mięso można podlać kieliszkiem białego wina, co doda potrawie elegancji i wykwintności. Tak przygotowane eskalopki drobiowe serwuje się w połączeniu z duszonymi pomidorami – świeżymi lub z puszki. Eskalopki z piersi z kurczaka można również przyrządzić w wersji nadziewanej farszem z parmezanu, tartej bułki, czosnku i ziół,  ugotowane w pomidorowej passacie.

Z czym podawać eskalopki?
Mięsne danie, jakim są eskalopki, doskonale komponuje się z kładzionymi kluskami lub grubym makaronem polanym sosem, np. grzybowym. Nieodłącznym dodatkiem do takiego obiadu są lekkie sałatki, np. z pomidorów i świeżego szczypiorku. Eskalopki drobiowe nierzadko serwuje się z sosem śmietanowym i pieczarkami. 
Kotlety

Kotlety

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotleta schabowego czy mielonego z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami. Tradycyjnego schabowego można wzbogacić o pieczarki lub przygotować w inny sposób – namaczając w mleku. Ulubioną wersją kotletów wśród większości dzieci są kotlety z piersi kurczaka, a chrupiąca panierka, lekkie i miękkie mięso w środku sprawią, że kotlet devolay z żółtym serem zasmakuje każdemu.

Kotlet pożarski

Kotlet pożarski

Kotlet pożarski jest rodzajem panierowanej potrawy przygotowanej z piersi z kurczaka lub z połączenia mięsa drobiowego i cielęcego. Kotlety przyrządzi się z drobno posiekanego lub zmielonego drobiu. Do mięsa dodaje się namoczoną w mleku bułkę, żółtka jaj, roztopione masło, majeranek, natkę pietruszki, czosnek, żółtka jaj, sól i pieprz. Składniki należy dokładnie wyrobić, a następnie dodać białka jaj ubite na pianę. Z masy formuje się podłużne kotlety, które obtacza się w mące, jaju i bułce tartej.

Kotlety wegetariańskie

Kotlety wegetariańskie

Kotlety jarskie mogą być przygotowywane z pieczarek, groszku, ziemniaków czy ugotowanych jajek. Możliwości jest mnóstwo a każda stanowi ciekawą alternatywę dla mięsnych pulpetów. Kotlety ziemniaczane, marchewkowe lub dyniowe smakują znakomicie w towarzystwie surówek, kaszy oraz pieczonych warzyw. Warto je podawać z sosem. Jakim? Wszystko zależy od głównego składnika. Kotlety pieczarkowe świetnie smakują z sosem pomidorowym, natomiast brokułowe – z serowym. To sprytny sposób na zdrowe danie z warzyw!

Kotlety z kurczaka

Kotlety z kurczaka

Delikatną odmianą są kotlety z kurczaka, najchętniej jedzone przez dzieci. Przygotuje się je z piersi kurczaka, jajek, mąki tortowej i bułki tartej. Do smażenia można użyć oleju słonecznikowego. W ramach urozmaicenia tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka można do nich dodać różnych warzyw. Do zrobienia kotletów z kurczaka z warzywami wykorzystuje się najczęściej marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Innym pomysłem na smaczne danie mięsne jest zrobienie kotletów z kurczaka z serem żółtym, które doskonale smakują z dodatkiem listków świeżej bazylii przyprawione solą, pieprzem i słodką papryką.

Polecane przepisy do kategorii Eskalopki

Znaleźliśmy 16 przepisów w kategorii Eskalopki

Eskalopki cielęce

Eskalopki cielęce

ewawul ewawul

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Eskalopki

Eskalopki

lola11992 lola11992

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Eskalop ze schabu

Eskalop ze schabu

michall michall

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: