Do czego stosuje się farsz

Farsz jest zmieloną lub drobno posiekaną masą, która wykorzystywana jest do nadziewania mięs, warzyw (np. papryki lub cukinii), naleśników, pierogów, krokietów oraz dań włoskich, np. lazanii lub cannelloni. Przygotowuje się go z rozmaitych składników: mielonego mięsa, jaj, pieczarek, kasz, ryżu i różnorodnych warzyw.

Farsz do pierogów

Tradycyjną polską potrawą, którą nadziewa się pysznym farszem, są pierogi. Ruskie, będące prawdziwym przysmakiem, faszeruje się nadzieniem z białego tłustego lub półtłustego sera oraz z ziemniaków, doprawionym solą i pieprzem. Inną odmianą tego dania są pierogi z kapustą i grzybami, bez których nie odbędą się żadne święta Bożego Narodzenia. Nadzienie przyrządza się z kiszonej kapusty i suszonych grzybów z dodatkiem marchewki, pietruszki i cebuli. Klasyczną potrawą w polskiej kuchni są również pierogi wiejskie z kaszą gryczaną i twarogiem.

Farsze do naleśników

Potrawą, którą nadziewa się rozmaitymi farszami: owocowymi, warzywnymi lub mięsnymi są naleśniki. Wielbicielom meksykańskiej kuchni z pewnością zasmakują naleśniki w wersji pikantnej faszerowane nadzieniem z czerwonej fasoli, pomidorów z puszki, cebuli, czosnku, wołowiny i pieczarek. Smaczne farsze przygotuje się również ze szpinaku i sera feta bądź z wędzonego łososia. Dziecięcym przysmakiem są naleśniki z farszem z białego sera z dodatkiem owoców: bananów, brzoskwiń czy kiwi.

Farsz do krokietów

Odmianą faszerowanych naleśników, które panieruje się w bułce tartej są krokiety. Klasyczne farsze do krokietów przygotowuje się z mięsa i pieczarek lub z kapusty i grzybów. Do przyrządzenia mięsnego nadzienia można wykorzystać mięso drobiowe z rosołu. Krokiety są doskonałym dodatkiem do czystego, czerwonego barszczu.

Cannelloni – włoska potrawa z farszem

Wyśmienitym daniem pochodzącym z kuchni włoskiej jest cannelloni, czyli makaron w kształcie grubych pustych w środku rurek nadziewanych farszem z mięsa mielonego. Do nadzienia można również dodać warzyw, np. szpinaku. Niezastąpioną przyprawą dodawaną do farszu jest suszone oregano. Nadziewane rurki zapieka się w sosie pomidorowym i posypuje tartym serem mozzarella.
Farsz do sajgonek

Farsz do sajgonek

Sajgonki są daniem wywodzącym się z kuchni azjatyckiej, a swoim kształtem przypominają krokiety. Farsz do sajgonek przygotowuje się z mięsa wołowego, wieprzowego bądź z kurczaka oraz z warzyw (marchewka, cebula, suszone grzyby mun), a następnie zawija się go w papier ryżowy. Składnikiem farszu jest również makaron sojowy lub ryżowy. Sajgonki najczęściej serwowane są sosami, np. słodko-kwaśnym. W kuchni wegetariańskiej popularność zyskały sajgonki z warzywnym nadzieniem.

Farsz do krokietów

Farsz do krokietów

Nie da się ukryć, iż najważniejszy w krokietach jest farsz. To on sprawia, że to danie posiada określony smak. Mamy tutaj spore pole do popisu. Nadzienie do krokietów może być zrobione z mięsa, grzybów, kapusty czy nawet sera i szynki. Przygotowanie każdego z nich nie zajmuje więcej niż 30 minut. Farsz do krokietów z mięsem można zrobić z mielonego, mięsa z rosołu lub kurczaka. Z kolei do krokietów z grzybami można wykorzystać grzyby leśne, pieczarki lub grzyby orientalne. Całość wystarczy doprawić według własnego gustu i następnie umieścić w naleśniku. Po zawinięciu i usmażeniu otrzymamy pyszne krokiety z ulubionym nadzieniem!

Kaczka nadziewana

Kaczka nadziewana

Nadziewana kaczka to tradycyjne danie kuchni polskiej. Na uwagę zasługuje przede wszystkim kaczka faszerowana pieczona w całości. Najczęściej nadziewa się ją farszem zrobionym z mielonego mięsa i podrobów (np. wątróbki). Popularne przepisy to także kaczka szpikowana jabłkami, kaszą, warzywami i pieczarkami. Nadziewać można także mniejsze elementy kaczki, głównie piersi i udka. Faszerowana noga z kaczki czy filet wypełniony pieczarkami, serem lub żurawiną to doskonałe propozycje na niedzielny obiad.

Rogaliki z nadzieniem

Rogaliki z nadzieniem

Domowe rogaliki z nadzieniem to pomysł na smaczny deser. Ciasto na rogale drożdżowe przygotowuje się z mąki pszennej, cukru, mleka, drożdży, jajek, margaryny lub masła oraz odrobiny soli. Nadzienie do deseru można zrobić ze świeżych owoców, np. jabłek, marmolady lub czekolady. Po dokładnym wyrobieniu ciasta, kroi się je w prostokąty i na każdy wykłada słodki farsz. Ciasto formuje się na kształt rogalików i każdy oddzielnie smaruje roztrzepanym białkiem jajka. Rogale piecze się w piekarniku do momentu, aż zarumienią się na złoty kolor.

Znaleźliśmy 413 przepisów w kategorii Farsze

Paszteciki do barszczu

Paszteciki do barszczu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Moje sajgonki

Moje sajgonki

oszude oszude

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Paszteciki do barszczu

Paszteciki do barszczu

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Paszteciki alki

Paszteciki alki

altac altac

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: