Flądra to ryba, którą można wszechstronnie wykorzystywać w kuchni. Można ją smażyć, gotowaćdusić czy piec na grillu, a nawet dodawać do zapiekanek. Najlepiej smakuje przyprawiona ziołami: koperkiem, rozmarynem, majerankiem. Wszystkie ryby lubią także cytrusy, warto, zatem marynować fladrę w soku z cytryny lub limonki, sok doda mięsu soczystości.
 
Smażona marynowana flądra to prosty, soczysty i smaczny sposób na danie obiadowe, które powinno znaleźć się w naszym tygodniowym menu. Można sięgać zarówno po filety, jak i całe tuszki, które można serwować na puree ziemniaczanym lub w formie zupy. Flądra doskonale smakuje również z sosem śmietanowym, maślanym lub koperkowym, ta mieszanka składników pozwala nam na nowe doznania smakowe.
 
Korzystajcie z przepisów naszych użytkowników na doskonałą fladrę!
Flądra pieczona

Flądra pieczona

Flądra z piekarnika to propozycja dla osób, które mają dość smażonych potraw. Wystarczy rybę razem z przyprawami zawinąć w folię i zapiec w piekarniku. W zależności od wielkości porcji, trwa to od 20 do 40 minut. Ciekawą opcją jest flądra pieczona z dodatkiem warzyw – marchewki, cebuli lub pora. Wówczas otrzymujemy bardzo aromatyczną zapiekankę, którą dobrze jest serwować z kaszą lub ryżem. To świetny pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny!

Flądra smażona

Flądra smażona

Flądra smażona w panierce to jedna z prostszych propozycji na obiad. Wystarczy rybę zamoczyć w rozkłóconym jajku a następnie obtoczyć w bułce tartej. Później wystarczy ją usmażyć. Flądra z patelni najlepiej smakuje z dodatkiem ziemniaków: puree, gotowanych, frytek lub zapiekanych. Jak każda ryba, powinna być podawana z surówką z pora lub innego wyrazistego warzywa. Takie danie robi się w mniej niż godzinę. Dlatego jeśli masz pod ręką flądrę, bez obaw przygotuj ją sobie na obiad!

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna, znana również jako zupa ucha syberyjska, to danie, które przyrządza się z kilku gatunków ryb słodkowodnych. Najczęściej są to: płoć, karp, lin i szczupak. Ważnym dodatkiem do uchy jest cebula, którą wrzuca się do bulionu w całości i w łupince. Dzięki temu zupa ma charakterystyczny smak i piękny złoty kolor. Ponadto składnikami rosyjskiej zupy rybnej są: koperek, ziemniaki, masło, marchewka, natka pietruszki (dodawana pod koniec gotowania), ziele angielskie i liść laurowy. Zupę podaje się z plasterkami cytryny. Można ja też udekorować śmietaną.

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Kotlety rybne smakują wyśmienicie smażone na gorącym oleju lub zapiekane w piekarniku bez panierki i tłuszczu. Kotlety mielone z ryby robi się z łososia, karpia albo mintaja, z których usunięto skórę i ości. Do masy do kotletów rybnych z ziemniakami bądź boczkiem można dodać świeże zioła, skórkę otartą z cytryny, pieprz cytrynowy. Zapieczone kotlety rybne w sosie i pod serową pierzynką dobrze komponują się z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Pasta rybna

Pasta rybna

Choć najczęściej pastę rybną przygotowuje się z mięsa makreli i tuńczyka, to także inne ryby mogą stanowić jej podstawowy składnik. Pasta z łososia będzie z pewnością jedną z bardziej wykwintnych odsłon pasty rybnej do kanapek. Przyrządza się ją z wędzonego lub pieczonego mięsa tej ryby, np. z brzuszków, i gotowanego jajka lub twarogu. Inne ryby, które nadają się na pastę, to szprotki z puszki oraz śledzie. Należy rozgnieść je z jajkiem lub serem i przyprawić. Smak pasty rybnej, podobnie jak innych dań z ryb, wzbogaci kilka kropli soku z cytryny.

Ryba smażona

Ryba smażona

Ryba smażona w mące, w panierce, w cieście, ze skórą lub bez to kilka wariantów na przyrządzenie tego wyśmienitego dania. Smażyć można zarówno mrożone, jak i świeże mięso, filety i całe ryby. Najlepsze gatunki do smażenia to: łosoś, dorsz, sola, pstrąg, karp i szczupak. Do smażenia można używać masła klarowanego, oleju, smalcu lub smażyć bez tłuszczu na patelni z powłoką non-stick. Do panierki, oprócz bułki tartej i mąki, można dodać: sezam, płatki migdałów, mielone orzechy, płatki kukurydziane lub otręby.

Ryba z grilla

Ryba z grilla

Ryba z grilla jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Na początku dorsza, karpia lub szczupaka należy dokładnie wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie musi on być zamarynowany w marynacie octowej, cytrynowej, koperkowej lub czosnkowej. Po około godziny kąpieli w przyprawach, rybę można zacząć smażyć na grillu. Średni czas grillowania to około pół godziny (po kwadransie na każdą stronę). Rybę można podawać z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami (np. kurkami), ryżem, pomidorami i papryką.

Sałatka z rybą

Sałatka z rybą

Używane najczęściej w sałatkach ryby morskie to: tuńczyk, łosoś, makrela, dorsz i śledź. Do sałatki najlepiej zawsze dodawać mięso dokładnie wyfiletowane. Pomocne w tym jest krojenie go na bardzo drobne kawałki. Wyśmienicie w sałatkach sprawdzają się ryby wędzone, takie jak np. makrela lub łosoś. Wówczas najlepszym dodatkiem jest ser, np. mozzarella, majonez i miks świeżych sałat lub szpinaku.

Znaleźliśmy 75 przepisów w kategorii Flądra

Smażona flądra

Smażona flądra

bernika bernika
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 Flądra po mojemu

Flądra po mojemu

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Fladry dwie.

Fladry dwie.

grazka grazka
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba po baskijsku

Ryba po baskijsku

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Fladra w mące

Fladra w mące

luna luna
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Flądra z wody

Flądra z wody

szpileczka szpileczka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Flądra z boczkiem

Flądra z boczkiem

Bahus Bahus
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smażona flądra

Smażona flądra

lalunia lalunia
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smażona flądra 2

Smażona flądra 2

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: