Granita to orzeźwiający sycylijski deser na bazie kawy, smakowych alkoholi lub soków owocowych oraz cukru i kruszonego, ziarnistego lodu. Granitę pije się przez szeroką słomkę lub je łyżeczką. Najlepiej smakuje z sokiem z cytrusów lub musem truskawkowym. Granitę można przygotować również ze zblendowanych ogórków i imbiru, dodać do niej mleko kokosowe, migdały lub orzechy. Na Sycylii granitę podaje się ze słodką bułeczką briosi. Znakomicie będą pasowały do niej również drożdżówki i chałki. 

Polecane przepisy do kategorii Granita

Znaleźliśmy 16 przepisów w kategorii Granita

Granita arbuzowa

Granita arbuzowa

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Granita aroniowa

Granita aroniowa

jaNina jaNina
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Granita śliwkowa

Granita śliwkowa

jaNina jaNina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Arbuzowa granita

Arbuzowa granita

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Granita arbuzowa

Granita arbuzowa

nuleczka nuleczka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: