Grasica cielęca lub jagnięca są najczęściej używane w kuchni. Ich smak przypomina nieco wątróbkę. To gruczoł, który można usmażyć, udusić, zapiec bądź grillować. Najlepiej smakuje przyprawiony estragonem, cytryną oraz pieprzem. Grasicę wieprzową warto podać z sosem przygotowanym z mango lub dodać do pasztetu. Z wołowej natomiast można zrobić roladę bądź galaretę. Ugotowaną w bulionie grasicę można podać z sałatką, a usmażoną z ostrym sosem curry bądź łagodniejszym beszamelowym.

Grasica Kategorie

Podroby

Podroby

Podroby to jadalne wnętrzności zwierząt hodowlanych. Najpopularniejsze są podroby wieprzowe i drobiowe, a szczególnie: wątróbka, żołądki, nerki, ozorki, serce i nóżki. Najczęściej podaje się je smażone, ale można je także piec i dusić. Poleca przyrządzać się je z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, curry, tymianku, oregano i bazylii. Najbardziej rozpowszechnionym rodzajem podrobów jest wątróbka z kury, którą podaje się przysmażoną z dodatkiem cebuli.

Flaki drobiowe

Flaki drobiowe

Flaki drobiowe można zrobić z udek, żołądków, serc lub skrzydełek. Mięso kroi się w bardzo cienkie paski, by przypominało wyglądem flaki wołowe lub wieprzowe. W ten sposób uzyskuje się zupę, która w smaku i konsystencji przypomina nieco potrawkę z kurczaka. Przygotowując flaki drobiowe z żołądków, ważne jest, by podroby przed połączeniem z pozostałymi składnikami obgotować najpierw w osolonej wodzie. Flaki drobiowe doskonale smakują, gdy zostaną przyrządzone na rosole, np. warzywnym lub z pieczarkami.

Wątróbka drobiowa

Wątróbka drobiowa

Wątróbka drobiowa ma delikatny smak i jest szybka w przygotowaniu. Możemy podać ją na obiad, kolacje, czy przekąskę. Podsmażona z cebulką, jabłkiem, pieczarkami lub podana na sałacie będzie smakować wyśmienicie. Wątróbka z kurczaka lub indycza nie są drogie, więc można przygotowywać je często i na różne sposoby. Ugotowana, smażona lub duszona podana z pajdą chleba lub ugotowanymi ziemniakami będzie smakować naszym domownikom.

Cynaderki

Cynaderki

Cynaderki to nerki wołowe, cielęce lub wieprzowe. Mięso wymaga długiego przygotowywania, jednak efekt jest wart pracy. Najczęściej łączy się je z sosem śmietankowym, cebulą, bulionem, koprem i masłem. Cynaderki zwykle podaje się klasycznie, czyli z ziemniakami i kiszonymi ogórkami. Popularnymi potrawami z wykorzystaniem cynaderek to gulasz z nerek lub cynadry w sosie pieczarkowym. Nerka zwierzęca jest bogatym źródłem białka oraz zawiera witaminy A, D, E.

Nerki wieprzowe

Nerki wieprzowe

Nerki wieprzowe, czyli cynaderki, świetnie sprawdzą się na obiad albo na kolację. Doskonale komponują się z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą oraz surówką. Cynaderki wieprzowe warto również polać sosem, na przykład śmietanowym, ziołowym albo chrzanowym. Nerki należy oczyścić i namoczyć w wodzie na kilka godzin. Następnie obsmaża się je na patelni, po czym dusi z dodatkiem cebuli aż zmiękną. Gulasz z nerek wieprzowych jest smaczny i pożywny.

Ozorki wieprzowe

Ozorki wieprzowe

Ozorki wieprzowe (języki i policzki świni) to aromatyczne i bardzo popularne danie. Przed przygotowaniem należy wyciąć z nich gruczoły ślinowe. Najbardziej znane są ozorki wieprzowe podawane w aksamitnym sosie chrzanowo-pieczarkowym lub chrzanowo-jajecznym. Można je serwować również w marynacie musztardowej. Mięso jest delikatne i miękkie, więc z ozorków często przygotowuje się również gulasz. Smaczne są także ozorki wieprzowe w galarecie.

Grasica

Grasica

Grasica cielęca lub jagnięca są najczęściej używane w kuchni. Ich smak przypomina nieco wątróbkę. To gruczoł, który można usmażyć, udusić, zapiec bądź grillować. Najlepiej smakuje przyprawiony estragonem, cytryną oraz pieprzem. Grasicę wieprzową warto podać z sosem przygotowanym z mango lub dodać do pasztetu. Z wołowej natomiast można zrobić roladę bądź galaretę. Ugotowaną w bulionie grasicę można podać z sałatką, a usmażoną z ostrym sosem curry bądź łagodniejszym beszamelowym.

Polecane przepisy do kategorii Grasica

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Grasica