Jest to tradycyjne danie kuchni tunezyjskiej i libańskiej. Pasta harissa dobrze komponuje się z pieczywem, wędlinami, serami, sałatkami, zupami, mięsem oraz zapiekankami. Na bazie masy z chilli oraz jogurtu naturalnego warto również stworzyć sos. Oba składniki wystarczy wymieszać i wstawić do lodówki na kwadrans. Dzięki paście harissa produkty spożywcze nabierają wyrazistego, ostrego smaku.
Dip paprykowy

Dip paprykowy

Dip paprykowy ostry jest idealnym dodatkiem do nachos, krakersów i czipsów. Aby sos był pikantny, wystarczy dodać do niego odrobinę papryczki chili – świeżej lub w proszku. Sos paprykowy będzie miał najlepszy smak, jeśli paprykę opiecze się wcześniej w piekarniku. Gdy warzywo ostygnie, zdejmuje się z niego skórę i blenduje razem z pomidorami na gładki sos. Dip paprykowy doprawia się cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dla wyostrzenia smaku do sosu można wlać odrobinę octu balsamicznego.

Kuchnia tunezyjska

Kuchnia tunezyjska

Kuchnia tunezyjska należy do typowych pikantnych kuchni arabskich z mieszanką kuchni francuskiej, włoskiej oraz tureckiej. Dominują w niej ostre smaki, głównie za sprawą harissy - pasty z papryczek chilli i czosnku, dodawanej do każdej potrawy. Podstawę kuchni tunezyjskiej stanowią: ryby (głównie tuńczyki), kasza kuskus, baranina, jagnięcina oraz pieczywo. Tunezja słynie również z bardzo słodkich deserów (bakława, assidat zgougou, machrud).

Kuchnia marokańska

Kuchnia marokańska

Tradycyjne potrawy kuchni marokańskiej są niezwykle aromatyczne i zachwycają głębią smaków. Przygotowywane w specjalnych naczyniach i odpowiednio przyprawione stanowią doskonałą namiastkę bogatej kultury świata arabskiego. Tradycyjne dania Marokańczyków znajdą swoich fanów wśród miłośników potraw egzotycznych i o rozbudzającej zmysły gamie kolorystycznej.

Przecier z papryki

Przecier z papryki

Przecier z papryki stanowi pyszne wykończenie dań głównych oraz dodatek do sałatek warzywnych. Paprykę można łączyć z cukinią albo pomidorami, tworząc złocisty przecier pomidorowo-paprykowy z żółtych owoców lub zrobić klasyczny, czerwony sos. Do przecieru paprykowego warto dodać czosnek oraz bazylię, które pogłębią smak. Zimowe paprykowe przeciery smakują wybornie i dodają charakteru potrawom: pieczonym mięsom, wędlinom, serom i kanapkom.

Pasta z awokado i czosnkiem

Pasta z awokado i czosnkiem

Pasta z dojrzałych awokado i świeżo siekanego czosnku jest słona i mocno aromatyczna. Jej smak warto podkreślić również kolendrą lub bazylią. Ciekawym urozmaiceniem jest też dodanie sera feta. Przygotowaną potrawę idealnie wykorzystuje się na śniadanie, podając z pieczywem, bagietką lub nachosami. Zawarte w paście awokado obniża poziom cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi, a dodany czosnek jest naturalnym antybiotykiem.

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli może być przygotowana zarówno na bazie fasoli Jaś, perłowej, jak i każdej innej. Wystarczy na początek zalać ją dużą ilością wody i moczyć przez noc. Następnie obrać fasolę ze skórki, wycisnąć sok z cytryny i przygotować pieprz oraz sól. Całość na koniec dokładnie zmiksować razem z przyprawami. Pasta z fasoli, szczególnie tej białej, nazywana jest również smalcem wegetariańskim. Jest bardzo zdrowa, zawiera dużo białka oraz lizyny (wzmacnia ona serce oraz przeciwdziała zawałowi).

Pasta paprykowa

Pasta paprykowa

Pasta paprykowa to przecier z papryki podany w dowolny sposób. Dobrze smakuje na pieczywie, pizzy lub w postaci przetworów na zimę. Dobrze komponuje się też z mięsem i rybami. Podstawą pasty jest papryka czerwona oraz chilli. Można ją przygotować z solą, czosnkiem i koncentratem pomidorowym lub też z dodatkiem ryżu, pestkami słonecznika i kminku. Paprykę można gotować, piec lub tradycyjnie smażyć na słońcu. Pasta jest bogata w witaminę C oraz liczne przeciwutleniacze. Zawarta w ostrej papryce kapsaicyna przyspiesza też proces odchudzania.