Herbata z liści malin bywa mylona z malinową herbatą. Różnica polega na tym, że do przygotowania ziołowej herbaty wykorzystuje się tylko młode liście owocowego krzewu, a nie jego owoce. Napój ma lekko słodki i ziołowy smak oraz jasno-żółty kolor. Jeśli jest zbyt gorzka można ją osłodzić np. sokiem z malin lub odrobiną miodu. Dobrze jest pamiętać, by miód dodawać do przestudzonego wywaru herbacianego, po powyżej 40 stopni Celsjusza miód traci swoje właściwości. Liście malin przed parzeniem są suszone w ciemnym miejscu. Herbatę można kupić gotową w sklepie lub zrobić samemu zrywając latem liście krzewu malinowego i susząc je. Herbata z liści malin polecana jest do picia na przeziębienie, ponieważ ma właściwości napotne. Poza tym, napar mogą pić kobiety w ciąży, ponieważ łagodzi bolesne skurcze oraz wzmacnia mięśnie macicy.

Herbata z liści malin – jak zaparzać?

Wysuszone i rozdrobnione liście maliny parzy się około 10 minut. 1,5 grama suszu zalewa się filiżanką gorącej wody (o temperaturze 96-100 stopni Celsjusza). Napar najlepiej odcedzić przez sitko. Zaleca się pić jedną filiżankę ziołowej herbaty dziennie.

Herbata z liści malin – gdzie kupić?

Ziołową herbatę można kupić w aptece lub sklepie zielarskim. Produkt najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zaciemnionym miejscu.

Herbata z liści malin w ciąży

Herbata z liści malin nazywana jest kobiecym ziołem i polecana szczególnie kobietom w ciąży. Ziołowa herbata łagodzi skurcze oraz wzmacnia mięśnie macicy, przez co poród odbywa się sprawniej. Napar z liści malin wykazuje też właściwości odprężające, a także łagodzi bolesne bóle menstruacyjne. Herbatę najlepiej zacząć pić około 32 tygodnia ciąży, nie więcej jak 1 filiżankę dziennie.

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Herbata z liści malin