Jajko na miękko to takie, w którym białko jest delikatnie ścięte, a żółtko płynne. Po ugotowaniu jajko warto włożyć do kieliszka węższą stroną do dołu. Dzięki temu jest więcej miejsca do manewrowania łyżeczką, istnieje też mniejsze prawdopodobieństwo, że zawartość wyleje się na zewnątrz. Jajko na miękko można obrać ze skorupki tak, by wygodnie wyjmować zawartość lub odciąć nożem (lub obcinaczem do jajek) „czapeczkę” wraz ze skorupką.

Przyrządzanie idealnego jajka na miękko

Jajko najlepiej włożyć do jeszcze zimnej, a nie już wrzącej wody. Dzięki temu są mniejsze szanse, że w trakcie gotowania pęknie, a ścinające się dłużej białko będzie smaczniejsze. Wtedy czas gotowania mierzy się od momentu zagotowania wody. Powinien on wynosić od 3 do 5 minut. Czas krótszy to gwarancja płynnego żółtka i delikatnie ściętego białka. Dłuższe gotowanie to sposób na uzyskanie jajka na półtwardo lub półmiękko.

Dodatki do jajka na miękko

Jajko ugotowane na miękko doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem, posmarowanym masłem i kubkiem gorącej kawy zbożowej z mlekiem. Kawałki chleba lub tosta można maczać w żółtku. Jajko na miękko jest pyszne z odrobiną soli, ale można posypać je również świeżo zmielonym pieprzem, koperkiem lub szczypiorkiem.

Polecane przepisy do kategorii Jajko na twardo

Znaleźliśmy 16 przepisów w kategorii Jajko na twardo

jajka na twardo

jajka na twardo

edyta18-20 edyta18-20

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krewetkowe jajka na twardo

Krewetkowe jajka na twardo

2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: