Jeden z najłatwiejszych sposobów na przygotowanie wykwintnej kaczki to uduszenie jej w sosie własnym. W ten sposób można przyrządzić samą pierś z kaczki lub udka, a także całą porcjowaną tuszę. Przygotowanie potrawy warto zacząć od ponacinania kaczej skóry ostrym nożem. Lekko posolone i oprószone pieprzem mięso podsmaża się następnie na złocisty kolor. Dopiero tak przygotowaną kaczkę zalewa się wodą i dusi na wolnym ogniu do momentu zredukowania sosu. Kaczka duszona w sosie własnym najlepiej smakuje w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty, klusków śląskich lub pieczonych ziemniaków.

Duszona kaczka z jabłkami, pomarańczami lub warzywami

Wytrawny smak kaczki idealnie komponuje się z owocowymi dodatkami. Najbardziej znane przepisy to kaczka duszona z jabłkami lub z pomarańczami. Potrawę można jednak przygotować także z użyciem cytryn, śliwek, żurawiny, rodzynek i bakalii. Często przyrządza się także duszoną kaczkę z warzywami, między innymi z papryką, cebulą i cukinią.

Kaczka duszona w mniej typowych odsłonach: w winie, śmietanie i z grzybami

Duszone kacze udka czy pierś z kaczki to mięsa o bardzo delikatnym smaku, dlatego dobrze łączą się z wieloma dodatkami. Dla urozmaicenia można je udusić na przykład w winie lub śmietanie. Tworzone są także przepisy na kaczkę duszoną z grzybami, na przykład borowikami. Osoby, które nie boją się kulinarnych eksperymentów, mogą przyrządzić słynną azjatycką kaczkę w 5 smakach lub duszoną kaczkę z sosem czekoladowym.
Kaczka pieczona w rękawie

Kaczka pieczona w rękawie

Mięso kaczki pieczonej w rękawie jest kruche i soczyste. Przed upieczeniem kaczki należy ją zamarynować, np. w majeranku, tymianku, pieprzu i soli. Można dodać też estragon. Zamarynowane mięso trzeba włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Następnie kaczkę można nadziać. Najczęściej wykorzystuje się do tego kwaśne jabłka. Można zrobić też farsz z ziemniaków, kapusty kiszonej. Do nadzienia dodaje się też pomarańcze.

Kaczka pieczona w pomarańczach

Kaczka pieczona w pomarańczach

Kaczka pieczona w pomarańczach to klasyczna potrawa kuchni francuskiej. Można ją przyrządzić w różnych wariantach: znana jest kaczka z pomarańczami pieczona w całości, pierś z kaczki w sosie pomarańczowym i udka kacze w pomarańczach. Podstawowy przepis można wzbogacić dodatkowymi składnikami, takimi jak jabłka, miód, żurawina i imbir. Ciekawym pomysłem jest także upieczenie kaczki w cydrze, który doskonale komponuje się z orzeźwiającym smakiem pomarańczy.

Pierś z kaczki

Pierś z kaczki

Pierś z jest najchudszą częścią tuszki kaczki. Dobrze przygotowana jest niesamowicie krucha i soczysta. Pierś z kaczki odznacza się dużo bardziej wyrazistym smakiem niż ta z kurczaka czy indyka. Można ją zarówno dusić, smażyć, jak i piec. Do piersi idealnie nadają się tradycyjne dodatki, takie jak zasmażana kapusta czy sosy owocowe, np. z malin, porzeczek czy rabarbaru. Danie z kaczki podaje się z winem czerwonym wytrawnym lub półwytrawnym. Świeże mięso po naciśnięciu palcem powinno się zgiąć i po chwili wrócić do poprzedniego kształtu.

Udka z kaczki

Udka z kaczki

Udka z kaczki pieczone w piekarniku, smażone czy duszone – stanowią alternatywę dla udek z kurczaka. Są tłustsze, ale zawierają w większości zdrowe (jednonienasycone) kwasy tłuszczowe. Mięso kacze szczególnie ceni się w kuchni chińskiej, w której królują smaki słodko-kwaśne. Stąd udka z kaczki podaje się w połączeniu z owocami: jabłkami, żurawiną, pomarańczami albo mandarynkami. Popularne są także kacze udka serwowane po pekińsku, czyli marynowane z sosie sojowym i pieczone z dodatkiem sezamu.

Kaczka z żurawiną

Kaczka z żurawiną

Mięso z kaczki i żurawina to bardzo udane połączenie. Można je wykorzystać do przygotowania kaczki pieczonej, kaczki nadziewanej i potraw z kaczej piersi. Do żurawiny warto dodać soczyste jabłka – pierś z kaczki z jabłkami i żurawiną należy do najsmaczniejszych dań polskiej kuchni, a kaczka faszerowana żurawiną i jabłkami zachwyci każdego. Pieczoną kaczkę można podawać z żurawiną świeżą, suszoną lub domowym sosem żurawinowym.

Kaczka w pomarańczach

Kaczka w pomarańczach

Kaczka pieczona w pomarańczach to klasyczna potrawa kuchni francuskiej. Można ją przyrządzić w różnych wariantach: znana jest kaczka z pomarańczami pieczona w całości, pierś z kaczki w sosie pomarańczowym i udka kacze w pomarańczach. Podstawowy przepis można wzbogacić dodatkowymi składnikami, takimi jak jabłka, miód, żurawina i imbir. Ciekawym pomysłem jest także upieczenie kaczki w cydrze, który doskonale komponuje się z orzeźwiającym smakiem pomarańczy.

Kaczka po pekińsku

Kaczka po pekińsku

Oryginalny, chiński przepis na kaczkę po pekińsku liczy około 15 tysięcy słów i ciężko go zrealizować w domowych warunkach. Można jednak skorzystać w uproszczonej receptury, z którą poradzi sobie każdy kucharz-amator. Kaczkę w całości lub tylko jej pierś należy upiec w marynacie przygotowanej z orientalnych składników, takich jak imbir, cynamon, ocet ryżowy, sos sojowy, prażony sezam i goździki. Po wyjęciu z piekarnika mięso kroi się na małe porcje. Sekretem kaczki po chińsku jest sposób jej podawania: potrawę serwuje się na plackach mandaryńskich przypominających naleśniki. Całość polewa się aromatycznym sosem hoisin. Można dodać także pokrojonego ogórka i małe cebulki.

Kaczka nadziewana

Kaczka nadziewana

Nadziewana kaczka to tradycyjne danie kuchni polskiej. Na uwagę zasługuje przede wszystkim kaczka faszerowana pieczona w całości. Najczęściej nadziewa się ją farszem zrobionym z mielonego mięsa i podrobów (np. wątróbki). Popularne przepisy to także kaczka szpikowana jabłkami, kaszą, warzywami i pieczarkami. Nadziewać można także mniejsze elementy kaczki, głównie piersi i udka. Faszerowana noga z kaczki czy filet wypełniony pieczarkami, serem lub żurawiną to doskonałe propozycje na niedzielny obiad.