Potocznie nazywa się go także holenderskim kebabem. Kapsalon składa się z warstwy frytek, shoarmy (skrawków mięsa z rożna) i roztopionego żółtego sera. W barach i restauracjach szybkiej obsługi serwuje się go na aluminiowych tackach. Domowy kapsalon można przyrządzić także z gyrosem, pokrojonym mięsem drobiowym lub wieprzowym. Spotyka się również kapsalon z dodatkami, takimi jak pokrojone ogórki, papryka i inne warzywa. Górę potrawy polewa się sosem majonezowym.
Shoarma wieprzowa

Shoarma wieprzowa

Shoarma wieprzowa to danie, które przyrządza się z łopatki lub polędwiczki wieprzowej. Do mięsa należy dodać czerwoną paprykę i cebulę. Przyprawy używane do shoarmy to gałka muszkatołowa, curry, imbir, pieprz ziołowy, majeranek i słodka papryka. Aby przygotować potrawę, trzeba usmażyć warzywa i przyprawione mięso, po czym dusić je przez około 60 minut pod przykryciem. Shaormę wieprzową podaje się z sosem majonezowym doprawionym papryką oraz ryżem, frytkami lub chlebkiem pita.

Gyros

Gyros

W Grecji można go zjeść praktycznie w każdym napotkanym lokalu. Ten najpopularniejszy grecki fast food również i w Polsce posiada szereg wielbicieli. Gyros to bowiem nic innego jak opiekane na pionowym grillu mięso, serwowane w bułce, chlebku pita lub jako danie z frytkami. Jego powszechność sprawiła, że powstało wiele dań o podobnym smaku. Jakich? Przykładowo: zupa gyros, sos gyros czy nawet pizza gyros, do której wykorzystuje się marynowane w przyprawach mięso z kurczaka. Warto wypróbować zarówno oryginalnego gyrosa, jak i wszystkie wariacje na jego temat!

Shoarma

Shoarma

Szawarma, shawarma lub szoarma – nazw na tę potrawę pochodzącą z Bliskiego Wschodu jest wiele. A wszystkie dotyczą mięsa opiekanego na pionowym grillu, które później można zaserwować na setki różnych sposobów. Z frytkami, w chlebku pita, na pizzy czy nawet jako element sałatki czy zapiekanki. Najpopularniejsza jest oczywiście shoarma drobiowa, choć to wieprzowa jest najbardziej klasyczną wersją tego dania. Tak naprawdę nie mięso jest ważne, lecz zestaw aromatycznych przypraw, dzięki którym całość posiada charakterystyczny smak i zapach!

Shoarma z kurczaka

Shoarma z kurczaka

Shoarma z kurczaka to danie przyrządzane ze smażonej piersi drobiowej, którą przyprawia się curry, słodką papryką, kminem rzymskim, granulowanym czosnkiem, solą, pieprzem cayenne oraz gałką muszkatołową. Mięso oprószone przyprawami najlepiej wstawić do lodówki na co najmniej godzinę przed smażeniem. Shaormę z kurczaka podaje się z frytkami lub ryżem i zestawem sałatek. Do potrawy idealnie pasuje sos czosnkowy. Danie będzie jeszcze bardziej sycące, jeśli dodamy do niego ser.

Sos holenderski

Sos holenderski

Sos holenderski (sos hollandaise) jest aksamitny i puszysty. Przygotowuje się go z masła oraz żółtek. Do sosu można dodać cytrynę, sól, biały pieprz oraz świeże przyprawy. Idealnie komponuje się ze szparagami, młodymi jarzynami, jajkami w koszulkach, grillowanym mięsem, szynką oraz gotowaną rybą. Stanowi bazę dla innych sosów: maltańskiego, bearneńskiego, choron i muślinowego.

Kuchnia holenderska

Kuchnia holenderska

Kuchni holenderskiej wiele zawdzięcza cała Europa. To Holendrzy pierwsi sprowadzili przyprawy korzenne, nauczyli Europejczyków jeść nożem i widelcem, oni też są wynalazcami pysznych serów, ze słynną goudą na czele. W swojej narodowej kuchni bardzo cenią warzywa, z których przygotowują tylko tam znany stamppot. Serwują też mnóstwo śledzi, choć tradycyjnego obiadu nie wyobrażają sobie bez porcji mięsa. Ich wypieki pachną cynamonem i imbirem, a do ciast i deserów na stole stawiają koniak i adwokat.

Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika to zdrowsza alternatywa dla tych smażonych w oleju. Ich przygotowanie nie jest trudne. Jak zatem zrobić domowe frytki z piekarnika? Wystarczy obrane i pokrojone w słupki ziemniaki wyłożyć na blachę i zapiec w 220 st. C. Tak przygotowane frytki można podawać z ketchupem, majonezem czy dowolnie innym sosem. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do grillowanej piersi z kurczaka, ryby czy zwykłego schabowego.

Polecane przepisy do kategorii Kapsalon

Znaleźliśmy 2 przepisów w kategorii Kapsalon