Karp po żydowsku to lekko słodki karp w galarecie. Rybę podaje się na zimno, z rodzynkami i migdałami, a do karpia faszerowanego po żydowsku dodaje się często również plasterki gotowanego jajka i kawałki marchewki. Do tak przygotowanego karpia na Wigilię można zaserwować cząstki cytryny oraz ocet i posypać go natką pietruszki. Karp w galarecie po żydowsku, pokrojony na plastry, najlepiej prezentuje się w całości, z głową i ogonem, na dużym, podłużnym półmisku.
Kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska

Smaczna, świeża i aromatyczna – to tylko niektóre cechy kuchni żydowskiej. Znajdują się w niej między innymi sałatki, różne typy mięsa i gęste zupy. Podstawowymi składnikami tej kuchni są cebula, czosnek i imbir. Często dodawane są również takie przyprawy, jak goździki, kminek czy gałka muszkatołowa. Jadane są tylko potrawy koszerne, czyli pozbawione wieprzowiny, niektórych ryb oraz owoców morza. Zakazane jest również łączenie mięsa z mlekiem.

Karp faszerowany

Karp faszerowany

Tradycyjna potrawa wigilijna, bez której nie mogłyby obyć się święta w każdym polskim domu. Karp w galarecie, faszerowany wcześniej ugotowanymi warzywami to smaczne i pożywne danie, uwielbiane przez wielu. Pieczony w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut jest chrupiący i jednocześnie soczysty.

Karp pieczony

Karp pieczony

Karp pieczony będzie na pewno mniej kaloryczny i bardziej zdrowy. Z ziemniakami z wody i ulubioną sałatką będzie pysznym obiadem. Karp może być pieczony w całości lub w formie filetów, w folii aluminiowej albo po prostu w brytfance. Do piekarnika możemy włożyć go w towarzystwie pieczarek, czy na przykład cebuli. Oczywiście możemy urozmaicać to danie według własnych upodobań.

Karp smażony

Karp smażony

Karp smażony przygotowany jest chyba najczęściej. Jest to proste danie, które przyrządzi nawet osoba nie przebywająca w kuchni zbyt często. Smażenie karpia powoduje, że ryba ta jest wyjątkowo chrupiąca na zewnątrz, a delikatna i soczysta w środku. Możemy przygotować ją na oleju lub na maśle wszystko zależy od naszych upodobań smakowych.

Karp w galarecie

Karp w galarecie

Karp w galarecie to jedna z tradycyjnych potraw na Boże Narodzenie. Aromatyczne i efektowne danie potrafi zachwycić niejedną osobę. Wigilijny karp w galarecie może być przygotowany z dodatkiem warzyw lub w wersji po żydowsku – z rodzynkami. W każdej wersji smakuje on znakomicie. Warto wypróbować różne opcje i wybrać tę, która najbardziej nam smakuje.
 

Polecane przepisy do kategorii Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

Halina07 Halina07
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba po żydowsku

Ryba po żydowsku

kamis kamis
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Znaleźliśmy 10 przepisów w kategorii Karp po żydowsku

Karp w galarecie po żydowsku

Karp w galarecie po żydowsku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp po Żydowsku

Karp po Żydowsku

adam15001 adam15001

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

jagoda59 jagoda59

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

Halina07 Halina07
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

karp po żydowsku

karp po żydowsku

agata1722 agata1722

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: