Kartacze, czyli cepeliny, to popularne danie kuchni polskiej, białoruskiej i litewskiej. Są szczególnie chętnie jedzone na Podlasiu, Warmii, Mazurach, Suwalszczyźnie oraz Wileńszczyźnie. 
Kartacze to rodzaj klusek, podobnych do pyz. Lepi się je z ciasta mączno-ziemniaczanego, a następnie gotuje we wrzątku. Cepeliny mają kształt owalu lub koła i zazwyczaj są wypełnione nadzieniem. Można okrasić je roztopionym masłem, zasmażką z bułki tartej, skwarkami lub sosem pieczeniowym bądź pieczarkowym.
Na obiad lub kolację najlepiej smakują tradycyjne kartacze z mielonym mięsem, białym serem (na słono lub słodko), grzybami, pieczarkami, kaszą gryczaną lub kapustą kiszoną. W wersji nowatorskiej można przygotować kluski wypełnione szpinakiem, soczewicą bądź pastą z tuńczyka. Farsz do kartaczy powinien być dobrze doprawiony solą, ziołami i przyprawami. 
Kartacze można również jeść bez farszu, co doskonale sprawdzi się dla dzieci, wegetarian oraz miłośników dań mącznych. Takie kluski dobrze jest popijać bulionem mięsno-warzywnym. 
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to tradycyjne danie kuchni polskiej. Potrawa sprawdzi się na obiad i kolację. Farsz na pierogi ruskie przygotowuje się z twarogu, ugotowanych ziemniaków oraz podsmażonej cebulki. Wszystkie składniki mieli się, miesza i doprawia solą oraz pieprzem. Ciasto na pierogi ruskie można zrobić w kilkanaście minut. W misce należy wymieszać mąkę, gorącą wodę, oliwę i sól, a następnie zagnieść placek. Z rozwałkowanego ciasta wycina się koła, które wypełnia się farszem. Surowe pierogi ruskie gotuje się w osolonym wrzątku.

Pampuchy

Pampuchy

Pampuchy (kluski na parze) to rodzaj pączków z ciasta drożdżowego smażonych na oleju. W zależności od regionu mają różne nazwy. Na Lubelszczyźnie określane są jako parowańce, na Górnym Śląsku - buchty, zaś w województwie wielkopolskim - parowce, kluchy na lumpie, pyzy. Kluski na parze przygotowuje się w wersji na słono (z gulaszem, sosem pieczarkowym, paprykowym, jako dodatek do mięs) lub na słodko (z sosem truskawkowym, jagodowym, cynamonem bądź nadziewa owocami).

Kluski ziemniaczane szare

Kluski ziemniaczane szare

Szare kluski ziemniaczane to jedna z potraw mącznych, popularnych przede wszystkim na Śląsku. Robi się je z surowych ziemniaków, startych na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki szybko ciemnieją, stąd szary kolor klusek. Zanim do ziemniaków doda się mąkę, należy umieścić je w durszlaku albo w sicie i odczekać kilka minut, aby oddzielił się od nich sok. Do ziemniaków zmieszanych z mąką można dodać jajko, nie jest to jednak konieczne. Ciasto rwie się na niewielkie, płaskie kawałeczki i wrzuca na wrzącą, osoloną wodę lub przeciera przez przecierak do klusek, czyli haluszkownicę.

Kluski z mięsem

Kluski z mięsem

Kluski śląskie, szczególnie jeśli mają być podawane jako samodzielne danie, można napełnić mięsnym farszem, np. mięsem mielonym. Kluski ziemniaczane z mięsem przyrządza się tak, jak kluski śląskie, z tym, że podczas formowania do dziurki nakłada się farsz i zalepia go ciastem. Zwyczajne, nienadziewane kluski śląskie można polać sosem mięsnym, który powstał podczas pieczenia lub duszenia mięsa albo został przyrządzony specjalnie do klusek. Kluski z mięsem będą doskonale smakować, nawet jeżeli poda się je z samą zeszkloną na tłuszczu cebulą.

Kluski leniwe z serem

Kluski leniwe z serem

Kluski leniwe z twarogiem inaczej nazywane pierogami leniwymi z twarogiem przygotujemy bardzo szybko. Wystarczy zmielony biały ser, mąka, jajka i cukier. Wyrabiamy ciasto i tniemy w kształt podobny do kopytek. Leniwe z twarogiem podajemy na słodko polane roztopionym masłem posypane cukrem i cynamonem lub polane dżemem owocowym.

 Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane faszerujemy mięsem, twarogiem lub śliwkami, w każdej postaci są pyszne i sycące.  Te wytrawne podajemy ze skwarkami i zrumienioną cebulką, na słodko polane śmietaną lub zrumienioną bułką tartą i cynamonem. Do ich przygotowania potrzebujemy przede wszystkim ziemniaków, zazwyczaj ugotowanych, czasami dodajemy również surowe, wcześniej starte na tarce. Dodatkowo potrzebujemy mąkę, jajka i soli. Można również przyrządzić pyzy ziemniaczane bez farszu i podawać z różnymi sosami- grzybowym, pieczeniowym lub pomidorowym.

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem przyrządzane są chyba najczęściej.Wieprzowina, wołowina czy drób wykorzystuje się do tego farszu różne rodzaje mięsa. Jest ono gotowane, mielone, a następnie odpowiednio przyprawiane. Oprócz niego możemy dodać również ugotowane i zmielone warzywa-marchew, pietruszka, czy seler. Nadziewamy masą ciasto przygotowane z gotowanych lub surowych ziemniaków. Gotujemy je we wrzącej wodzie, aż wypłyną na wierzch.  Wystarczy je polać zrumienioną cebulką na oleju i danie gotowe.

Polecane przepisy do kategorii Kartacze

Znaleźliśmy 23 przepisów w kategorii Kartacze

Kartacze

Kartacze

Ilonar2301 Ilonar2301
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Moje kartacze

Moje kartacze

paula231406 paula231406

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kartacze (cepeliny)

Kartacze (cepeliny)

przejs przejs
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

serowe kartacze

serowe kartacze

graciana3 graciana3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyszne kartacze

Pyszne kartacze

kamila1957 kamila1957
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kartacze tradycyjne

Kartacze tradycyjne

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kartacze

Kartacze

Marta1986 Marta1986

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kartacze z mięsem

Kartacze z mięsem

zmudek zmudek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: