Wytwarzana z kukurydzy, kasza kukurydziana w postaci drobnego lub grubego grysiku, wykorzystywana jest często do przygotowania meksykańskich tortill i placków. Te z kolei, za jej pomocą zyskują śliczny, słomiany kolor oraz lekko słodkawy smak. Dodaje się ją również do gulaszów i zup. Zapiekanki z cebulą, żółtym serem i kaszą kukurydzianą zachwycą niejedno podniebienie, a wykwintne lub słodkie ciastka i ciasteczka zaskoczą oryginalnym smakiem.

Kukurydza, a wraz z nią wszystkie produkty z niej wytwarzane, przybyły do nas razem z Krzysztofem Kolumbem. Indianie znali wszystkie możliwe odmiany kukurydzy. U nas w Europie najpopularniejszą jest żółta kukurydza. Uprawia się ją na paszę dla zwierząt albo na produkcję kasz i mąki. Kasza kukurydziana polecana jest ludziom nie tolerującym glutenu. Nie zawiera również tryptofanu, dzięki czemu jest przyjazna alergikom. 

Kasza kukurydziana jest często wykorzystywana w kuchni Europejskiej. Włoska polenta, czy rumuńska mamałyga, nie narodziłyby się, gdyby nie ona. Zapoznaj się z zamieszczonymi przepisami i wprowadź ten rodzaj kaszy do swojego jadłospisu.