Kawa mrożona zwana jest również kawą frappe oraz kawą na zimno. Kawę parzoną na zimno można zrobić z każdego rodzaju kawy, zarówno z kostkami lodu, jak i w postaci kawy mrożonej z lodami lub cappuccino na zimno. Posiadacze Thermomixu wykorzystują go również do przyrządzania apetycznej domowej kawy mrożonej z lodami, bitą śmietaną i bananem. Jako dekoracja tego lodowego deseru doskonale sprawdzi się także czekoladowa posypka, cynamon oraz kakao.
Kawa mocha

Kawa mocha

Kawa mocha charakteryzuje się delikatnym, czekoladowym smakiem.  Do jej wykonania potrzebujemy espresso oraz rozpuszczonej czekolady-gorzkiej, mlecznej lub białej oraz mleka.  Możemy przygotować ją w kawiarce, później przelewamy do szklanki łącząc z dodatkami.  Pamiętajmy, że mleko wykorzystywane do kawy musi być gorące. Na koniec dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy cynamonem.

Frappe

Frappe

Frappe przygotowujemy z kawy rozpuszczalnej, wody i lodu. W tym wypadku woda jest zima. Wsypujemy dwie łyżeczki instantu na przykład do słoika bądź shakera, wlewamy odrobinę wody, dodajemy kostki lodu i potrząsamy do uzyskania piany. Teraz wystarczy przelać do szklanki i dopełnić wodą.  Oczywiście możemy przygotować farppe z cukrem, wtedy dodajemy go od razu do słoika, czy z mlekiem, je dodajemy na końcu dopełniając szklankę.  Ta zimna kawa z wspaniałą pianką uwodzi nasze zmysły. 

Deser kawowy

Deser kawowy

Czy tak zwaną małą czarną możemy podać w formie deseru kawowego? Oczywiście, do tego będzie on bardzo elegancki i smaczny.  Zacznijmy od przygotowania esencji naszego napoju, później dodajmy go według uznania do  bitej śmietany z żelatyną, serka homogenizowanego, czy mascarpone i deser prawie gotowy. Jeszcze kilka ulubionych dodatków-cynamon, płatki migdałów lub starta czekolada, gotowe.

Kawa latte

Kawa latte

Caffe latte to napój mleczny na bazie espresso, a nie mocna kawa. Nie jest potrzebny specjalny ekspres do kawy latte. Gorące mleko wlewa się do wysokiej, przezroczystej szklanki do latte macchiato. Następnie delikatnie dodaje się shot czarnej kawy, a wierzch dekoruje się mleczną pianką. Otrzymane trzy wyraźne warstwy kawy ze spienionym mlekiem można ozdobić cynamonem bądź kakao, wiórkami czekoladowymi lub dodawać do kawy słodkie syropy smakowe. Latte podaje się z długą łyżką, rzadziej ze słomką.

Kawa po turecku

Kawa po turecku

Kawa po turecku to nazwa sposobu przygotowywania tego napoju. Miedziany tygielek to niezbędne akcesorium do jego wykonania. Parzenie kawy po turecku to pewnego rodzaju rytuał, w trakcie którego powstaje bardzo esencjonalny i słodki płyn, na którego powierzchni zbiera się apetyczna pianka. Do kawy po turecku nie można dodawać mleka ani śmietanki. Ze smakowych urozmaiceń dopuszczalny jest jedynie kardamon i cynamon. Ważne są proporcje: 1 łyżeczka kawy na 150 ml wody,1 łyżeczka cukru na 300 ml kawy.

Kawa mrożona z lodami

Kawa mrożona z lodami

Kawę mrożoną możemy podać z lodami, na przykład waniliowymi. Wtedy mamy już elegancki deser, który możemy zaserwować nieoczekiwanym gościom. Do jej przygotowania możemy zaparzyć espresso,  latte, czy kawę mocha i podać je na zimno. Dodatkowo możemy nasze danie posypać pokruszonymi orzechami, polać sosem karmelowym lub ułożyć na wierzchu kleks bitej śmietany.

Kawa po grecku

Kawa po grecku

Kuchnia grecka znana jest na całym świecie, także kawa przez nich przyrządzana jest wyjątkowa. Gęsta, mocna, słodka i kremowa, zachwyca smakiem i aromatem. Niestety trudno ją przyrządzić w domu, na pewno taką prawdziwą dostaniemy tylko w tym śródziemnomorskim kraju. Do jej przygotowania potrzebujemy specjalny tygielek do kawy. Wsypujemy do niego mocno zmielone ziarna, cukier i zalewamy wodą. Powoli podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy zaczyna wrzeć przelewamy do filiżanek. Tak gotowana kawa  smakuje na pewno zupełnie inaczej niż tradycyjna.

Kawa

Kawa

Kawa zajmuje drugie (po wodzie) miejsce w kategorii najpopularniejszych napojów na świecie. Istnieje mnóstwo sposobów jej zaparzania. Można zalać zmielone ziarna wrzątkiem lub przygotować smaczny, energetyzujący czarny napój w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym lub filtrowym. Kawę można podawać z mlekiem, bitą śmietaną, czekoladą, lodami, whiskey, chili, kardamonem, cynamonem a nawet z masłem. Najchętniej pite rodzaje kawy to: espresso, latte, cappuccino i americano.

Kawa latte

Kawa latte

Caffe latte to napój mleczny na bazie espresso, a nie mocna kawa. Nie jest potrzebny specjalny ekspres do kawy latte. Gorące mleko wlewa się do wysokiej, przezroczystej szklanki do latte macchiato. Następnie delikatnie dodaje się shot czarnej kawy, a wierzch dekoruje się mleczną pianką. Otrzymane trzy wyraźne warstwy kawy ze spienionym mlekiem można ozdobić cynamonem bądź kakao, wiórkami czekoladowymi lub dodawać do kawy słodkie syropy smakowe. Latte podaje się z długą łyżką, rzadziej ze słomką.

Polecane przepisy do kategorii Kawa mrożona

Znaleźliśmy 150 przepisów w kategorii Kawa mrożona

Mocna mrożona kawa

Mocna mrożona kawa

Beatris Beatris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: