Kisiel to gęsty deser żelujący przygotowywany z przecieru i wywaru z owoców, zagęszczany mąką ziemniaczaną. Ma on półpłynną konsystencję, oraz słodki, lekko kwaskowaty smak. W sklepach dostępny jest przede wszystkim kisiel w formie koncentratu (proszku), do którego dodaje się tylko wody.

Jak przygotować tradycyjny kisiel?

Do zrobienia tradycyjnego kisielu potrzeba przecieru z owoców. Następnie miesza się zimną wodę z mąką ziemniaczaną. Powstałą w ten sposób zawiesinę dodaje się do gorącego przecieru. Całość należy dokładnie wymieszać, doprawić cukrem i zagotować. Gotowy kisiel przelewa się do naczyń zwilżonych wodą. Najlepiej smakuje wystudzony.

Z czym podawać kisiel?

Kisiel z owoców podaje się np.:
  • polany syropem owocowym,
  • ze słodkim sosem (waniliowym, bądź owocowy),
  • słodzony śmietaną,
  • z bitą śmietaną,
  • z konfiturami,
  • z dżemami,
  • ze świeżymi owocami,
  • z groszkiem ptysiowym,
  • z ciasteczkami itd.

Kisiel można również przyprawiać cynamonem, kakao, gałką muszkatołową bądź wiórkami kokosowymi.

Kisiel w postaci koncentratu

W Polskich sklepach dostępne są kisiele w formie koncentratu. Składają się z zagęstników skrobiowych, cukru, cytrynianu sodu, soli, witaminy C, kwasów spożywczych, glukozy, barwników oraz esencji spożywczych. Kisiele przygotowywane na naturalnych sokach owocowych sprzedawane są w hermetycznych opakowaniach, ponieważ mają tendencję do zbrylania się (tworzenia się kulek lub kawałków z proszku pod wpływem wilgoci). Kisiele w sklepach dostępne są w przeróżnych smakach m.in. cytrynowym, wiśniowym, agrestowym, żurawinowym bądź pomarańczowym.
Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe robi się z masła, czekolady (lub kakao) i cukru pudru. Można do nich dodać także herbatniki, pokruszone płatki kukurydziane i bakalie, a do środka włożyć migdał. Trufle czekoladowe z herbatników i płatków są lżejsze, a do ich wykonania potrzeba mniej masła. Są deserem zarówno dla miłośników ciemnej, jak i białej czekolady. Truflowe kuleczki obtacza się – zależnie od ich koloru – w kakao, kawie, pokruszonych migdałach, orzechach, płatkach ryżowych albo wiórkach kokosowych.

Czekoladki

Czekoladki

Czekoladki to słodycze przygotowane na bazie czekolady z dodatkiem np. orzechów, bakalii, owoców czy płynnego nadzienia. Mogą mieć kształt zarówno kwadratu, trójkąta, prostokąta, jak i kulki. Czekoladki świetnie nadają się do wypieków i deserów. Nadają im niepowtarzalny smak i oryginalny wygląd. Mogą być przygotowane z czekolady gorzkiej, mlecznej, białej lub deserowej.

Desery lodowe

Desery lodowe

Desery lodowe najlepiej jeść w letnie i upalne dni spędzane w gronie znajomych. Smakują wtedy doskonale i świetnie schładzają organizm. Popularne są sorbety, torty lodowe lub pucharki jogurtowe. Domowe lody robi się z mleka i śmietanki. Dodane owoce uzupełniają potrzebne witaminy i składniki odżywcze. Desery te jednak są prawdziwą bombą kaloryczną, więc nie można ich jeść w zbyt dużych ilościach. Popularne przepisy to tiramisu, placek z ciepłymi lodami lub bananowy kielich.

Ciasto parzone

Ciasto parzone

Ciasto parzone jest popularnym wyrobem kuchni francuskiej. Jest mało kaloryczne i bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto ma delikatną konsystencję, jest suche i puste w środku. Najczęściej podaje się je z dodatkiem kremu waniliowego lub lukru. Z ciasta parzonego można przygotować również kulki ptysiowe do zupy krem. Przyrządza się z niego takie desery, jak karpatki, eklerki, ptysie lub pączki wiedeńskie. Ciasto parzone świetnie smakuje ze świeżą kawą lub aromatyczną herbatą.

Ciastka półkruche

Ciastka półkruche

Do przygotowania półkruchego ciasta wystarczy połowa ilości tłuszczu, której używa się do robienia kruchych wypieków. Można także zrezygnować z żółtek jaj, a zamiast nich dodać śmietanę. Upieczone półkruche ciastka można przechowywać nawet kilka tygodni, a gotowe ciasto do pieczenia w razie potrzeby mrozić w zamrażalniku. Wykorzystuje się je do pasztecików, kulebiaków, rogalików, słodkich bądź wytrawnych tart.

Ciastka bez jajek

Ciastka bez jajek

Najsmaczniejszy i najszybszy w wykonaniu przepis na ciastka bez jajek to ciastka owsiane. Chrupiące ciastka owsiane można przygotować także bez dodatku masła i mleka, wykorzystując tylko płatki owsiane, ulubione bakalie, banany i miód. Taka przekąska to pomysł na energetyczne drugie śniadanie do pracy lub słodki akcent pomiędzy głównymi posiłkami w ciągu dnia. Bez jajek można też przygotować kruche ciastka z serkiem homogenizowanym, kokosanki i andruty.

Polecane przepisy do kategorii Kisiel

Znaleźliśmy 172 przepisów w kategorii Kisiel

Kisiel z żurawiny

Kisiel z żurawiny

aninka aninka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kisiel kawowy

Kisiel kawowy

agusia2361 agusia2361

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kisiel czekoladowy

Kisiel czekoladowy

mitofri mitofri

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kisiel mleczny.

Kisiel mleczny.

oliwkowa oliwkowa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kisiel z truskawek

Kisiel z truskawek

oliwkowa oliwkowa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kisiel z wiśni

Kisiel z wiśni

oliwkowa oliwkowa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kisiel kawowy.

Kisiel kawowy.

iw1987 iw1987

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kisiel brzoskwiniowy

Kisiel brzoskwiniowy

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: