Knedle ze śliwkami to jedna z najpopularniejszych form przygotowywania potrawy. Do dania najlepiej używać wydrylowanych węgierek, pokrojonych na mniejsze kawałki. Ciasto na knedle ze śliwkami robi się tradycyjnie z ugotowanych i startych ziemniaków, mąki i jajka. Po wyrobieniu masy dzieli się ją na kilka równych części. Na każdym, rozwałkowanym, kawałku ciasta kładzie się owoce i formuje kulki. Knedle ze śliwkami bez ziemniaków to prostszy przepis. Ciasto zagniata się tylko z mąki, masła, soli i ciepłej wody.
Kuchnia czeska

Kuchnia czeska

Kuchnia czeska słynie z dań mięsnych: polędwicy w śmietanie, steków wołowych i gulaszów wieprzowych. Takie potrawy świetnie pasują do słynnego w całej Europie czeskiego piwa. Oprócz wysokiej jakości trunków Czesi spopularyzowali także swój narodowy przysmak, czyli knedle. Można je zrobić w wersji okrągłych klusek albo pieczywa drożdżowego. Nadają się nie tylko na obiad, ale także na deser ‒ na słodko podaje się je z nadzieniem owocowym i twarogiem.

Śliwki w czekoladzie

Śliwki w czekoladzie

Śliwki w czekoladzie to rodzaj pysznych pralinek, które są łatwe do przygotowania. Suszone owoce moczy się w kakao bądź czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej. Można zrobić również „pijane śliwki w czekoladzie”, które nasącza się alkoholem (wódką albo porto), a następnie polewa czekoladą i czeka, aż ostygną. Do owoców warto dodać również marcepan. Pralinki idealnie sprawdzają się na przyjęciach oraz nieformalnych spotkaniach ze znajomymi.

Powidła śliwkowe z kakao

Powidła śliwkowe z kakao

Powidła śliwkowe z kakao nazywane również czekośliwką lub śliwkową nutellą to idealne wykończenie kanapek oraz przekładanego ciasta. Przepis jest bardzo prosty, ponieważ na koniec smażenia, do śliwek wsypuje się kakao (można także dodać cukier). Powidła śliwkowe z kakao są idealnym zastępstwem dla czekoladowych smarowideł. Śniadanie, na którym pojawiają się powidła, jest słodkie, zdrowe, smaczne i energetyczne. Można ich użyć również do naleśników, omletów oraz ciast.

Powidła śliwkowe bez mieszania

Powidła śliwkowe bez mieszania

Powidła śliwkowe bez mieszania to łatwy przepis na bardzo smaczny deser. Jedynym problemem jest całkowity zakaz mieszania owoców, ponieważ w czasie smażenia kucharzy kusi, aby sięgnąć po łyżkę. Słodkie, wydrylowane węgierki układa się warstwowo na przemian z cukrem, a na końcu polewa octem. Łyżki wolno użyć tylko po to, aby odrzucić nadmiar soku. Powidła śliwkowe bez mieszania idealnie komponują się z naleśnikami, omletami lub na kanapce. Można również dodać je do przeróżnych ciast i ciasteczek.

Powidła śliwkowe bez cukru

Powidła śliwkowe bez cukru

Powidła śliwkowe bez cukru to idealny pomysł na zdrowy, a zarazem bardzo słodki przysmak jesieni. Wybór węgierek - najlepiej tych, które są pomarszczone przy ogonku, ponieważ są najsłodsze - sprawi, że cukier nie będzie potrzebny przy smażeniu. Powidła śliwkowe idealnie komponują się z naleśnikami, omletami, na kanapce oraz na łyżeczce prosto ze słoiczka. Stanowią smakowite wykończenie rozmaitych ciast oraz deserów.

Knedle z owocami

Knedle z owocami

Knedle z owocami to propozycja na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Farsz można zrobić np. z jagód, jabłek lub moreli. Przygotowując knedle z jabłkami, warto wcześniej pokroić owoce na mniejsze kawałki i lekko przesmażyć w rondlu, np. z cynamonem. Potrawę można podawać zalewając kulki ciasta słodką śmietanką o smaku waniliowym, jogurtem naturalnym lub posypując cukrem pudrem. Knedle z morelami można zrobić, korzystając zarówno ze świeżych owoców, jak i tych z puszki. Danie najlepiej smakuje podane na ciepło.

Knedle ziemniaczane

Knedle ziemniaczane

Knedle ziemniaczane doskonale sprawdzą się na obiad. Można jeść je same lub z dodatkiem pieczonych mięs, sosów bądź surówek. Kluski dobrze smakują również z zasmażką z bułki tartej i masła, a także z bigosem. Knedle przygotowuje się z mąki, ugotowanych ziemniaków, mleka, oleju, soli i cukru. Z wymieszanych składników zagniata się ciasto. Z surowej masy można wyrobić kule lub walec, które następnie należy ugotować we wrzątku.

Knedle czeskie

Knedle czeskie

Knedle czeskie, czyli knedliki, są smaczne, sycące i proste w przygotowaniu. Wystarczy zaopatrzyć się w mąkę, mleko, drożdże, jajka, sól oraz cukier. Wszystkie składniki miesza się w naczyniu, a następnie wyrabia z nich ciasto. Surową masę należy uformować tak, by powstała duża kluska w kształcie bagietki lub bochenka chleba. Knedel gotuje się w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłynie na powierzchnię. Gotową kluskę kroi się w plastry i podaje z mięsem.

Polecane przepisy do kategorii Knedle ze śliwkami

Znaleźliśmy 82 przepisów w kategorii Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Mati13 Mati13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

halina halina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Knedle ze śliwką

Knedle ze śliwką

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: