Kofta indyjska jest tradycyjnym daniem kuchni hinduskiej, tureckiej, arabskiej, kaukaskiej i bałkańskiej. Są to pieczone lub smażone kule z sera, ziemniaków, dowolnego rodzaju mięsa oraz przypraw, ziół i sosów. Koftę można także przygotować na parze lub grillu, będzie wówczas miała mniej tłuszczu. Tradycyjne kule powinny być pikantne, podane z ryżem, ostrym dipem i warzywami lub też w picie, jako rodzaj kebabu. Do potrawy najlepiej sprawdzi się wołowina, kurczak, baranina albo wieprzowina. Mięso należy zmielić i wymieszać z posiekanym czosnkiem oraz cebulą. Kofty warto również przygotować w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Wystarczy zastąpić mięso rozdrobnionymi warzywami (surowymi lub ugotowanymi) i serem. Kofty są idealnym daniem na obiad albo przyjęcie w orientalnym stylu.

Jak przygotować pieczoną koftę indyjską z warzywami

Kofta indyjska z warzywami jest niskokaloryczna i sycąca. Stanowi doskonałą potrawę wegańską. Ugotowaną soczewicę należy wymieszać z utartą na tarce marchewką, czosnkiem, cebulą, natką i korzeniem pietruszki. Całość warto doprawić olejem, sosem pomidorowym, curry, solą oraz pieprzem. Z mieszaniny formuje się okrągłe kotlety, po czym smaży się je w głębokim oleju lub piecze w piekarniku. Kofta indyjska z warzywami doskonale komponuje się z surówkami, warzywami na parze oraz kaszą kuskus.

Polecane przepisy do kategorii Kofta indyjska

Kofta kebab

Kofta kebab

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kofta.

Kofta.

jaNina jaNina
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kofta. 2

Kofta. 2

jaNina jaNina
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Kofta indyjska