Prosta kolacja dla dwojga – pomysły na domowe potrawy

Na romantyczną kolację we dwoje warto przygotować eleganckie, lekkie, smaczne, pożywne i sprawdzone posiłki. Na przystawkę można podać meksykańskie pierożki, tatara ze śledzia, roladki z bakłażanem, carpaccio z buraczków, ptysie z pastą łososiową, kąski z indyka, zieloną zupę z bobu bądź hummus z warzywami. Takie danie powinno załagodzić pierwszy głód, ale nie sycić całkowicie. Roladki z kurczaka z fasolką i marchewką, smażony pstrąg, spaghetti z oliwkami i chorizo, zapiekanka sojowa oraz pieczona kaczka albo wieprzowina sprawdzą się jako potrawa główna. Prosta kolacja dla dwojga nie obejdzie się bez deseru. Na słodko najlepiej zaserwować panna cottę, krem czekoladowy, pudding bananowy, deser lodowy z bitą śmietaną, bakalie lub ciasto francuskie z owocami. Idealnymi napojami na wspólną wieczerzę są: czerwone lub białe wino, szampan, drink, koktajl, świeży sok, lemoniada, woda, napar z przypraw i owoców, herbata oraz kawa.

Kolacja we dwoje – niebanalne przepisy

W czasie romantycznej kolacji warto przygotować dania z różnych stron świata. Sushi świetnie się sprawdzi w przypadku wielbicieli ryb i owoców morza. Osoby, które cenią sobie kuchnię indyjską powinny spróbować kofty. Jest to rodzaj kul z ugotowanych ziemniaków, sera białego, warzyw i przypraw. Całość podaje się z sosem pomidorowym i ryżem. Kofta indyjska to idealna potrawa dla wegetarian i wegan. Kuchnia włoska uchodzi za lekką i aromatyczną. Na kolację można więc zaserwować pierożki ravioli, które nadziewa się mięsem, łososiem, serem bądź szpinakiem. Przekąska najlepiej smakuje w połączeniu z sosem. Locro to danie kuchni argentyńskiej. Potrawa jest rodzajem gulaszu z suszonej kukurydzy, białej fasoli, wołowiny oraz warzyw (na przykład batatów, pomidorów, marchewki, cebuli albo dyni). Locro świetnie smakuje, rozgrzewa i syci na wiele godzin.
Surówka z sałaty rzymskiej

Surówka z sałaty rzymskiej

Sałata rzymska charakteryzuje się długimi (z tej przyczyny nazywana była dawniej długolistną), ciemnozielonymi na końcach listkami. Jej główka wyglądem przypomina nieco popularniejszą kapustę pekińską. Sałatka Cezar to bez wątpienia najbardziej znana potrawa z sałatą rzymską w roli głównej. Liście sałaty rzymskiej są bardzo wytrzymałe, dlatego można z niej przygotowywać potrawy również na ciepło. Sałata rzymska smażona z czosnkiem to nietypowy i wyjątkowo smaczny sposób na wykorzystanie tego warzywa.

Udziec jagnięcy

Udziec jagnięcy

Udziec jagnięcy z kością piecze się w piekarniku z dodatkiem rozmarynu, czosnku, soli oraz pieprzu. Mięso jest delikatne i bardzo aromatyczne. Jagnięcinę w czasie pieczenia można podlewać sosem własnym lub miodowo-musztardowym. Udziec podaje się w całości jako danie główne, np. z gotowanymi ziemniakami i marchewką glazurowaną w miodzie oraz imbirze. Upieczone mięso jagnięce, oddzielone od kości i pokrojone na mniejsze kawałki, to dobry dodatek np. do sałatki albo pieczywa.

Comber jagnięcy

Comber jagnięcy

Comber jagnięcy to delikatne mięso trudne do przygotowania, jednak efekt jest wart pracy. Aby mięso nabrało najlepszego aromatu, należy je dokładnie obsmażyć i zrumienić, a następnie wstawić do piekarnika na pół godziny. Dobrym pomysłem jest kotlet jagnięcy na puree z batatów lub comber jagnięcy pieczony z czerwoną cebulą i rozmarynem. Mięso jagnięce jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych w sklepach. Mięso zawiera kwasy orotowe, które spowalniają proces starzenia oraz witaminy z grupy B, działające antynowotworowo.

Pieczeń z sarny

Pieczeń z sarny

Pieczeń z sarny to danie z combra sarniego przyprawione octem balsamicznym i ziarnami jałowca. Potrawę warto urozmaicić zielem angielskim, miodem, rozmarynem i cebulą. Porcja mięsa sarniego pieczona przez kilka godzin jest soczysta, aromatyczna i krucha. Danie dobrze komponuje się z kaszą gryczaną i ogórkami konserwowymi lub z makaronem i buraczkami. Świetnym pomysłem jest też podanie sarny w winie z pomarańczą. Pieczeń to idealny pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad.

Nalewka z winogron

Nalewka z winogron

Nalewka winogronowa to propozycja dla wymagających smakoszy napojów alkoholowych. Trunek ten przyrządza się z dojrzałych winogron zarówno jasnych jak i ciemnych. W zależności od użytych owoców nalewka przyjmuje barwę słomkową lub ciemnoczerwoną. Trunek z winogron ma zazwyczaj ok. 40-45% zawartości alkoholu. Większą jego ilość osiąga natomiast nalewka na spirytusie. Nalewkę podaje się gościom w małych kieliszkach, najczęściej do pikantnych przekąsek czy mięs.

Polecane przepisy do kategorii Kolacja we dwoje